Talkoovakuutuksella turvaa talkooporukalle

Kuva: Bigstock

Haravat heiluvat jo talojen pihoilla, kun talkoita järjestävät niin taloyhtiöt kuin yksityiset ihmisetkin. Talkoiden järjestäjän on huolehdittava myös osallistujien turvallisuudesta. Talkooporukan voi turvata vapaaehtoisella talkoovakuutuksella.

Talkoissa on kyse palkattomasta työstä, eikä talkoolaisten vakuuttaminen ole lain mukaan pakollista. Vähänkin vaativammissa töissä se on kuitenkin suositeltavaa. Talkookutsussa on hyvä kertoa, millaisia töitä on tarkoitus tehdä ja onko talkoiden järjestäjä ottanut osallistujille vakuutuksen.

Talkoovakuutus korvaa talkooväelle sattuneen tapaturman aiheuttamia hoitokuluja, tapaturman aiheuttaman pysyvän haitan tai kuoleman. Jos talkoolaisella on voimassa jokin oma vapaa-ajanvakuutus tai tapaturmat kattava vakuutus ja taloyhtiö tai yksityinen järjestäjä on ottanut myös talkoovakuutuksen, niiden välillä ei ole ensisijaisuussääntöjä.

Vakuutettu voi valita, kummasta vakuutuksesta hakee vamman hoitokulukorvaukset. Mahdollista haitta- tai kuolemantapauskorvausta voi saada molemmista vakuutuksista. Työn vaarallisuuteen liittyviä määritelmiä tai rajoituksia talkoovakuutuksissa ei ole. Korvausten yläraja on vakuutusmäärä.

Talkootyön voi vakuuttaa niin yksityinen talkoiden järjestäjä kuin taloyhtiökin. Yksityinen ihminen voi ottaa talkooporukalleen määräaikaisen vakuutuksen, joka on voimassa päivän tai pitemmän aikaa.

Taloyhtiöiden kannattaa ottaa jatkuva vakuutus

Taloyhtiölle talkoovakuutuksia on tarjolla osana kiinteistövakuutusta, jolloin vakuutus on voimassa talkoina tehtävissä töissä ympäri vuoden. Taloyhtiön talkoovakuutus korvaa talkootyön tai muun palkattoman työn aikana asukkaille sattuneet vahingot.

Tällaisia voivat olla esimerkiksi pihatalkoissa tai vuorotellen hoidettavissa talonmiehen töissä tikkailta putoaminen, leikkuutöissä itsensä telominen tai muu äkillisen tapaturman aiheuttama vamma.

Silloinkin, kun taloyhtiöllä on voimassa jatkuva talkoovakuutus, talkoiden tulee olla taloyhtiön järjestämiä eli niihin tulee olla kutsu.
Jos taloyhtiössä on sovittu, että asukkaat hoitavat yhtiön puolesta tiettyjä kiinteistöhuollon töitä itsenäisesti, kuten kolaavat lunta tai hiekoittavat pihaa, vakuutus on voimassa ilman erillistä kutsua.

Ammattilaisten tekemiä palkkatöitä talkoovakuutus ei kata. Jos töihin osallistujille maksetaan palkkaa tai muuta vastiketta, heille on otettava lainmukainen työtapaturmavakuutus.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti