Sydänturvallisessa taloyhtiössä sydäniskuri saadaan käyttöön alle 5 minuutissa

Kuva: Sydänliitto

Joka päivä vähintään kahdeksan suomalaisen sydän pysähtyy yllättäen. Kun verenkierto pysähtyy, aivot jäävät ilman happea ja ihminen menehtyy nopeasti. Ensihoito pääsee nopeimmillaankin tilanteeseen vasta minuuttien kuluttua. Koska kyse on minuuteista ja niistä ensimmäiset ovat kaikkein kriittisimmät, on ensimmäisenä paikalla olevan henkilön rooli potilaan elämän kannalta tärkein.

Selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat, jos elvytys ja sydäniskurin käyttö aloitetaan alle viiden minuutin kuluessa sydänpysähdyksestä. Paineluelvytyksellä ylläpidetään verenkiertoa aivoihin, mutta sydäniskurin antama sähkövirta on ainut keino palauttaa sydän lyömään oikeaan rytmiin.

Sydäniskurit ovat yleistyneet Suomessa, erityisesti julkisissa tiloissa viime vuosien aikana. Kuitenkin yli puolet sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona, jossa suurin osa arjesta tavallisimmin vietetään. Siksi myös kotien sydänturvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

Taloyhtiöiden asukkaat, hallitusten jäsenet ja isännöitsijät ovat keskeisessä asemassa suomalaisten sydänturvallisuuden parantamisessa.

Miten taloyhtiössä pitäisi toimia?

Taloyhtiön asukkaana voit esittää taloyhtiön hallitukselle julkisen kysymyksen: “Onko taloyhtiömme sydänturvallinen?” Kysymys kannattaa esittää julkisena viestinä esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululla ja asia kannattaa nostaa esille myös taloyhtiön kokouksessa.

Tarkista defi.fi-palvelusta tai 112 Suomi -sovelluksesta, missä taloyhtiötänne lähin sydäniskuri sijaitsee. Jos se ei ole riittävän lähellä, kannattaa harkita sen hankintaa taloyhtiölle. Sydäniskuri maksaa noin 1 500–2 500 euroa.

Lauantaina 16.10. vietettiin Maailman elvytyspäivää.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti