Suurin osa tulipaloista johtuu ihmisen omasta toiminnasta

Suurin osa tulipaloista johtuu ihmisen omasta toiminnasta. Esimerkiksi liesipalojen syynä on ani harvoin itse liesi. Jos liesipalot saataisiin loppumaan, kotien tulipalot vähenisivät lähes kolmanneksella. Paloturvallisuusviikon teemana ja tavoitteena on ”Et menetä mitään”. Sen toteutumista voi jokainen edistää tekemällä Oman paloharjoituksen. Paloturvallisuusviikkoa vietetään 26.11.–1.12.

– Lieden käyttö on sukua ihmisten tavalle käyttää muitakin sähkölaitteita. Niitä käytetään paljon vastoin käyttöohjeita tai rikkinäisinä. Tulipalojen lisäksi vaarana ovat sähköiskut. Ne käyvät pahimmillaan hengen päälle kuten tulipalotkin, SPEKin tiedotuspäällikkö Juha Hassila sanoo.

Vuonna 2015 yli 5200 rakennuspaloa

Viime vuonna syttyi 5272 rakennuspaloa. Niistä 2874 syttyi asuinrakennuksissa, 1050 teollisuus-, toimisto- ja liikerakennuksissa, 114 opetusrakennuksissa ja 189 hoitoalan rakennuksissa.

– Joka päivä palaa kahdeksassa kodissa. Koska tulipalot ovat ihmisen toiminnallaan aiheuttamia, niiden määrään ja seurauksiin voidaan vaikuttaa. Paloturvallisuutta voi parantaa poistamalla vaaratekijöitä, varmistamalla palon nopea havaitseminen ja opettelemalla toimimaan oikein onnettomuustilanteissa. Siksi on kehitetty Oma paloharjoitus, Hassila painottaa.

Huolimattomuuden ja varomattomuuden lisäksi paloturvallisuutta horjuttavat päihteet. Tulipalojen uhreista kuollessaan päihteiden vaikutuksen alaisena on ollut jopa 70 prosenttia. Viinan käyttö piilee taustalla myös paloissa, joista aiheutuu loukkaantumisia tai materiaalisia vahinkoja.

Sankarikoulutusta Paloturvallisuusviikolla

Paloturvallisuusviikkoa vietetään tänä vuonna 26.11.-1.12. Päivä Paloasemalla -tapahtumissa 26.11. saa turvallisuustietoutta kädestä pitäen yli 360 paloasemalla joka puolella Suomea. LähiTapiola on mukana Päivä paloasemalla -tapahtumissa yhteistyökumppanina. Monilla paikkakunnilla järjestetään vielä Sankarikoulutuksia eli maksutonta alkusammutuskoulutusta.

– Noin 23 000 suomalaista on saanut alkusammutustaidot Sankarikoulutuksissamme. Olemme saaneet ensimmäiset tositarinat siitä, miten saatujen taitojen ansiosta ihmiset ovat pystyneet estämään tulipaloja kotonaan ja pelastamaan jopa ihmishenkiä. Uskomme, että yhteistyössä SPEK:in kanssa toteutetut Sankarikoulutukset ovat nostaneet alkusammutustaitojen merkityksen uudelle tasolle Suomessa, sanoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Oman paloharjoituksen tekemällä voi parantaa helposti paloturvallisuutta kotona, taloyhtiössä, koulussa, päiväkodissa ja töissä. Oman paloharjoituksen vuoden loppuun mennessä tehneet osallistuvat LähiTapiolan lahjoittaman 2000 euron rahapalkinnon arvontaan. 1.12. vietetään Pohjoismaista palovaroitinpäivää. Se on myös palovaroittimien paristonvaihtopäivä.

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhteistyössä sisäministeriön, Suomen Palopäällystöliiton, Nuohousalan Keskusliiton, Finanssialan Keskusliiton sekä pelastuslaitosten, pelastusliittojen ja palokuntien kanssa. Paloturvallisuusviikon rahoittaa palosuojelurahasto ja sen yritysyhteistyökumppani on LähiTapiola.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää