Suuret kiinteistösijoittajat ryhtyivät siirtämään vuokratalojaan kaukolämmöstä maalämpöön

Kuva: Ralf Ahlskog

YLE kertoo kuinka Vantaan Leinelässä porataan parhaillaan maalämpökaivoja työeläkevakuuttaja Varman vuokrataloyhtiön edustalla. Varmalla on energiaremontti käynnissä seitsemässä vuokrataloyhtiössä pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Yhtiöissä on yhteensä yhdeksän asuinkerrostaloa.

Varman remonttikohteissa irtaudutaan kaukolämmöstä ja asennetaan maalämpöjärjestelmä sekä aurinkopaneeleita katoille. Nyt työn alla olevien remonttien lisäksi Varma on jo uusinut lämmityksen kolmeentoista vuokrataloyhtiöön, joissa on 23 kerrostaloa. Ja jatkoa on luvassa.

Suomen suurimpiin kiinteistösijoittajiin kuuluva Varma omistaa rakenteilla olevat kohteet mukaan lukien seitsemänkymmentä asuinkerrostaloyhtiötä. Kohteissa on 4 200 asuntoa.

Maalämpö on asuntosijoittajille yhtä aikaa ekoteko ja bisnestä

Asuntokohteisiin sijoittavat yhtiöt hakevat nyt parempia tuottoja siirtymällä kallistuvasta kaukolämmöstä edullisempaan maalämpöön.

Myös Varma odottaa energiaremonteista hiilijalanjäljen pienentymisen lisäksi merkittäviä säästöjä.

– Teemme tätä myös vastuullisuuden ja ilmastotavoitteiden takia, mutta Varmankin sijoituksilla on tarkoitus turvata eläkkeitä ja vakavaraisuutta, joten tuotto on tosi tärkeässä roolissa. Koska energiaremontit laskevat asumiskustannuksia, tämä on taloudellisestikin kannattavaa, asuntosalkunhoitaja Sarianna Sipola Varmasta sanoo Ylelle.

– Kun energiaremontteja tehdään kymmeniin kohteisiin, kyseessä ovat miljoonainvestoinnit. Ne onneksi maksavat itsensä takaisin.

Energiaremontti kannattaa tehdä jopa uudehkoihin taloihin

Myös muut isot kiinteistösijoittajat ovat huomanneet, kuinka paljon tuottoa kiinteistösijoituksesta voi saada säästämällä energiakuluissa.

– Viime vuosina maalämpöinvestoinnit ovat tulleet teknologian kehittyessä huomattavasti edullisemmiksi ja takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet. Tämän takia näitä investointeja kannattaa tehdä aika uusiinkin kohteisiin, toimitusjohtaja Markku Mäkiaho OP Kiinteistösijoituksesta sanoo.

Mäkiahon mukaan investointien takaisinmaksuajat vaihtelevat kohteesta riippuen kahdeksasta viiteentoista vuoteen.

– Sen jälkeen puhutaan noin 65 prosentin säästöistä energiakuluissa. Lämpökulu itsessään putoaa nollaan, mutta sähkön kulutus nousee.

Suomen suurimmalla asuntorahastolla OP-vuokratuotolla on tehty tai tekeillä maalämpöratkaisu viidessä asuinkiinteistössä Helsingissä ja Tampereella. Kohteet ovat kaikki uudehkoja tai rakenteilla olevia kerrostaloja.

Lue koko juttu tästä!

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti