Suunnitteletko remonttia? Muista pyytää lupa taloyhtiöltä!

Kuva: Bigstock

Kun kotona aloittaa remontin tai tekee pieniä muutostöitä, siitä kannattaa ilmoittaa taloyhtiölle. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkaman mukaan nyrkkisääntö on se, että aina kun työ voi vaikuttaa taloyhtiön rakenteisiin tai muiden huoneistojen käyttämiseen, siitä tulee ilmoittaa.

Esimerkiksi lattiamateriaalien vaihtaminen muovista parkettiin voi vaikuttaa alakerran huoneistoon kuuluviin ääniin.

− Aina kun lähdetään jotain purkamaan ja rakentamaan uutta tilalle, ollaan nopeasti siinä tilanteessa, että ilmoitus täytyy tehdä, Valkama linjaa Kotiliesi-lehden artikkelissa.

Valkaman mukaan taloyhtiö ei välttämättä voi kieltää muutosten tekemistä, vaan ilmoituksen pointti on se, että taloyhtiö voi halutessaan valvoa työn suorittamista tai asettaa sille ehtoja. Lattiamateriaalin vaihtamisen osalta tämä voi tarkoittaa esimerkiksi asianmukaisen äänierityksen asentamista.

Sen sijaan pieniä pintaremontteja, kuten seinien maalausta tai tapetointia, ei tarvitse ilmoittaa kenellekään.

Kaikissa pienissäkin muutoksissa kannattaa huomioida, että asbestikartoituksen tekeminen voi olla pakollista, vaikkei laki velvoita ilmoittamaan työstä taloyhtiölle. Esimerkiksi tapettiliimassa, -liisterissä tai seinätasoitteissa voi olla asbestia, jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994.

Huolimattomuus voi tulla kalliiksi

Ilmoituksen tekemättä jättäminen voi tulla kalliiksi. Pahimmassa tapauksessa taloyhtiö voi vaatia osakasta palauttamaan huoneiston aikaisempaan kuntoon.

Osa hankkeista vaatii taloyhtiölle ilmoittamisen lisäksi viranomaisen rakennus- tai toimenpideluvan. Esimerkiksi jos asukas rakentaa huoneistoonsa saunan ilman lupia, sauna on purettava.

Luvattomasta remppaamisesta voi aiheutua vahinkoja taloyhtiölle, esimerkiksi kosteusvaurion muodossa. Taloyhtiölle voi koitua myös ylimääräisiä selvityskuluja jälkeen päin, jos asukkaat remontoivat omin luvin. Silloin osakas on korvausvastuussa.

Jos on epävarma, pitääkö asunnon muutoksista ilmoittaa yhtiölle, on aina parempi ilmoittaa varmuuden vuoksi. Turhasta ilmoituksesta ei tule maksuja tai seuraamuksia. Muista, että ilmoituksen käsittelyyn voi kulua viikkoja!

Tästä pääset näkemään Isännöintiliiton listan ilmoituksista, jotka ainakin kannattaa tehdä sekä  ohjeet ilmoituksen tekemisestä.

Tästä voit lukea Kotiliesi-lehden koko artikkelin.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti