Suomi voi siirtyä luottavaisin mielin vuoteen 2020

Maailmantalouden ongelmat ovat vaikuttaneet Suomen talouteen pelättyä vähemmän. Yritysten luottamus tulevaisuuteen on elpynyt ja kuluttajien luottamus vahventunut, kirjoittaa Kauppalehti.

Syksyllä asuntoluottojen kysyntä on ollut jopa yllättävän kiihkeää kuluttajien luottamukseen nähden. Myös rakentamisen luottamus on pysynyt melko vahvana, vaikka rakentamisen uudistuotanto tulee ennusteiden mukaan vähenemään vuonna 2020. Syöksykierrettä rakennusalalle ei kuitenkaan ole odotettavissa.

Vielä syksyllä kuluttajien luottamusta talouteen horjutti Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodan uhka. Ensimmäisen vaiheen kauppasovun synnyttyä luottamus on kuitenkin palautunut Euroopan keskuspankin elvyttävän rahapolitiikan ja hyvän työllisyystilanteen ohessa. Suomen bruttokansantuote on Tilastokeskuksen mukaan kasvanut kolmannella neljänneksellä 2,2 prosentin vauhdilla, vaikka vientimarkkinat ovat takkuilleet pidemmän aikaa. Vuonna 2019 talouskasvu onkin perustunut pitkälti yksityiseen kulutukseen ja palveluihin.

Danske Bankin ekonomistien mukaan vuosi 2020 alkaa hitaan ja varovaisen kasvun merkeissä. Suhdannekatsaukset ovat kuitenkin antaneet toiveita talouden taantuman välttämisestä. Ennustelaitosten mukaan Suomen talouskasvu jää tulevana vuotena 0,5–1,0 prosenttiin.

Lue lisää Kauppalehdestä

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti