Suomi tarvitsee ainakin miljoona esteetöntä asuntoa

Esteettömyysremonteista hyötyvät kaikki, ja ne voivat nostaa asuntojen arvoa. Valtion tavoite on miljoona esteetöntä asuntoa vuoteen 2030 mennessä, kirjoittaa Yle.

Ympäristöministeriö asetti tavoitteen miljoonasta esteettömästä asunnosta vuonna 2012, tällä hetkellä määrästä on saavutettu noin puolet. Tavoitetta ei välttämättä saavuteta kymmenessä vuodessa. Ympäristöministeriön asuntoneuvos Raija Hynynen myöntää, että tekemistä riittää vielä paljon. Hän muistuttaa, että esteettömien asuntojen tarve tulee lisääntymään ikääntyvässä Suomessa, ja tarve on todennäköisesti enemmän kuin miljoonalle asunnolle.

Vuosittainen noin 30 000 uuden asunnon rakentaminen täyttää osittain esteettömän asumisen tarpeita, mutta sen lisäksi pitäisi vielä korjata vanhoja asuntoja. Esimerkiksi kerrostaloyhtiöissä muut remontit menevät helposti hissien rakentamisen tai korjaamisen edelle, Hynynen sanoo.

Suomen Kiinteistöliiton taloyhtiöille tekemien kyselyiden mukaan kerrostaloyhtiöiden remonttikärjessä ovat vesi- ja viemäriputkien uusimiset sekä vesikattojen korjaukset. Kiinteistöliiton Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Sami Tammisto  sanoo, että esteettömyyasiat ovat ja tulevat olemaan pinnalla taloyhtiöissä, mutta esimerkiksi vanhoissa taloyhtiöissä vuotavien vesiputkien tai katon korjaus lykkäävät helposti investointeja.

Taloyhtiöt voivat saada Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta esteettömyysavustusta remontteihin. Viime vuonna esteettömyysavustuksi oli haettavana reilut 8 miljoonaa euroa, joista suuri osa käytettiin hissiremontteihin.

Lue lisää täältä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti