Suomessa on ovia, joita ei saa hätätilanteessa helposti auki

Kuva: Bigstock

Suomessa on julkisissa tiloissa ovia, joista ei pääse helposti poistumaan tulipalossa tai muussa hätätilanteessa. Rakennusten suunnittelussa on usein korostunut asiattomien kulun rajoittaminen, mutta turvallisesta ulospääsystä ei ole huolehdittu yhtä hyvin. Tuore opas antaa ratkaisun ongelmaan. Oppaan on laatinut Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhteistyössä lukitusalan ammattilaisten kanssa.

Olet ehkä nähnyt Ikeassa tai tv-sarjoissa ovessa vaakatasossa olevan puomin, jota kevyesti painamalla hätäuloskäynti avautuu. Mutta kuinka monta vaakapuomia olet nähnyt viime viikon aikana? Se saattaa hädän hetkellä kuitenkin pelastaa henkesi.

Suomi on ovien poistumisturvallisuuden suhteen muuta Eurooppaa jäljessä. Euroopassa yleistyneet ratkaisut julkisten tilojen hätäuloskäynneistä eivät ole Suomessa vielä laajasti käytössä.

Lukitut hätäuloskäynnit aiheuttaneet paljon uhreja ulkomailla

Suomessa ei ole tuoreita kotimaisia tapauksia, joissa olisi kuollut useita ihmisiä oven lukitukseen liittyvien ongelmien takia. Maailmalla on kuitenkin ollut tapauksia, joissa kymmeniä ihmisiä on menehtynyt ovien ja hätäuloskäyntien ongelmien takia.

Venäjällä kuoli 60 ihmistä ostoskeskuksen tulipalossa vuonna 2018. Hätäuloskäyntien ovet olivat lukossa, eikä niitä saanut sisäpuolelta auki. Romaniassa kuoli 64 ihmistä vuonna 2015 yökerhossa, jonka ovista toinen piti murtaa tulipalon sytyttyä. Espanjassa kuoli 81 ihmistä vuonna 1983 diskossa syttyneessä palossa, jossa osa ovista oli lukossa.

Onnettomuus voi tapahtua Suomessakin

– Vaikka Suomessa paloturvallisuus on hyvällä tasolla, suuronnettomuus on mahdollinen täälläkin. Ei se vaadi kuin yhden julkisen tilan oven, joka on lukossa tulipalon aikaan. Ovesta pitää aina päästä ulos. Tarvitsemmeko kotimaisen katastrofin ennen kuin laitamme asian kuntoon? Turvalliset avausratkaisut poistumisreiteillä -oppaan kirjoittaja Mikael Huhtala kysyy.

Kulun rajoittaminen ja turvallinen hätäpoistuminen

Asiattomien kulun rajoittaminen on usein korostunut turvallisen ulospääsyn sijaan. On täysin mahdollista suunnitella ovi, josta pääsee hädän keskellä helposti ulos, mutta asiattomat eivät pääse ulkopuolelta sisälle. Asia pitäisi ottaa huomioon niin uudisrakentamisessa kuin vanhempien rakennusten muutostöissä.

SPEKin oppaassa esitellyt ratkaisut, kuten lukitun oven avaavat painike sekä vaakapuomi, ovat eurooppalaisten standardien mukaisia ja oikein ylläpidettyinä toimintavarmoja.

Erityisesti isoissa tiloissa, joissa on paljon ihmisiä, tulisi ovista ja varauloskäynneistä päästä turvallisesti ja helposti ulos. Oven tulisi aueta riittävän kevyesti. Hätäavauspainikkeen tulisi näkyä selkeästi pimeässä sähkökatkon tai tulipalon aikana.

– Paniikissa oleva ihmisjoukko saattaa painautua tavallista ovea vasten niin, että kitka estää sen aukeamisen. Turvallisempi ratkaisu on vaakapuomilla varustettu ovi, joka avautuu vaikkapa sitä päin juoksemalla, Huhtala kertoo.

Opas on tehty yhteistyössä lukitusalan ammattilaisten kanssa, ja lausunnon ovat antaneet muun muassa pelastusalan ja rakennusvalvonnan edustajat. Se on tarkoitettu erityisesti rakennussuunnittelijoille, rakennuttajille, pelastusalan viranomaisille, rakennusvalvontaviranomaisille, lukkoliikkeille ja kiinteistöhuollolle.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti