Suomen Pankki: Velkakatto täydentämään asuntolainakattoa

Suomen Pankin mukaan kotitalouksien velkaantumista hillitsemään tulisi säätää asuntolainojen lainakattoa täydentämään henkilökohtainen velkakatto. Myös niin sanottu positiivinen luottorekisteri tulisi ottaa käyttöön.

Kotitalouksien velan määrä on kaksinkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa erityisesti asunto- ja taloyhtiölainojen johdosta. Velan määrä on kasvanut myös suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin ja lainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet.

Velkaantumisen aiheuttamien riskien vähentämiseen Suomen Pankki ehdottaa otettavaksi käyttöön henkilökohtaista velkakattoa, jolloin pankin olisi luottoa myöntäessään otettava huomioon harkinnassa asunnon hinnan ja arvon lisäksi myös lainanottajan muut velat. Velkakatto ottaisi huomioon sekä lainanhakijan kaikki velat että tämän käytettävissä olevat kulut. Velkakaton toteuttamisessa auttaisi suunnitteilla oleva positiivinen luottorekisteri, johon kirjattaisiin maksuhäiriöiden lisäksi luotonhakijan kaikki tiedossa olevat velat. Rekisteri tulisi viranomaisten ja luotonantajien sekä yksittäisen luotonhakijan käyttöön.

Lue lisää Suomen Pankin artikkelista.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää