Suomen kalleimmat mökkikunnat

Omakotiliiton tekemän tutkimuksen suurimmat kulut mökkeilystä koituvat Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Kangasalla, Mäntyharjulla ja Lohjalla. Liitto muistuttaa, että mökkiläiset elvyttävät paikkakuntaa, joten pakolliset kustannukset kannattaa pitää maltillisina.

Omakotiliiton tutkimuksen mukaan 20 suurimmalla mökkipaikkakunnilla maksetaan moninkertaisesti suurempia kunnallisia maksuja kuin vähemmän suosituilla paikkakunnilla. Kunnallisissa maksuissa on enimmillään eroa 610 euroa vuodessa. Kunnallisista maksuista tutkimuksessa tarkasteltiin kiinteistöveroa, sähkömaksua ja jätemaksua.

Tulevaisuudessa joka neljäs suomalainen aikoo viettää enemmän aikaa mökillä ja moni harkitsee mökin hankkimista. Kunnallisten maksujen kannalta ei ole kuitenkaan samantekevää, miltä paikkakunnalta mökkinsä hankkii.

Yleisesti viime vuoteen verrattuna mökkeily on kallistumassa. Keskimäärin kustannukset ovat nousseet 3,5 prosenttia eli 27 euroa. Eniten ovat kallistuneet sähkömaksut (4,6 %), ja jätemaksut (4,5 %).

Parhaillaan valmisteilla olevassa jätelain uudistuksessa on suunniteltu, että kunnan mahdollisuus antaa kiinteistönomistajan itse järjestää jätteenkuljetus poistetaan. Jatkossa jätteenkuljetuksen järjestäisi aina kunta.

Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors pitää suuntausta huolestuttavana. “Mökkiläisen kannalta on tärkeää, että jätteenkuljetus vastaa aitoa tarvetta. Jos jätekuljetuksen voi tilata itse, pysyvät kustannukset hallinnassa”, Rehnfors sanoo.

Eniten kesämökkejä 2019 (Tilastokeskus)

  1. Kuopio, 10 847
  2. Mikkeli, 10 558
  3. Parainen, 8 904
  4. Lohja, 8 500
  5. Savonlinna, 8 492
  6. Hämeenlinna, 8 423
  7. Kouvola, 7 795
  8. Salo, 7 058
  9. Kuusamo, 6 964
  10. Raasepori, 6 672

Lue lisää Omakotiliiton tiedotteesta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti