Suomen antennitelevision teknologiasiirtymä viivästyy

Kuvituskuva

Suomen antennitelevisioverkoissa oli tarkoitus siirtyä DVB-T2-lähetystekniikkaan 31.3.2020 mennessä. Siirtymä viivästyy, koska Yleisradion HD-kanavien jakelukilpailutuksesta on valitettu markkinaoikeuteen.

Suomen tv-toimijat ilmoittivat 24.10.2018, että suunniteltu siirtyminen HD- eli teräväpiirtolähetykset mahdollistavaan DVB-T2-lähetystekniikkaan viivästyy suunnitellusta aikataulusta. Viivästyminen johtuu siitä, että Yleisradion HD-kanavien jakelukilpailutuksesta on valitettu markkinaoikeuteen. Markkinaoikeuden käsittely saattaa kestää useita kuukausia, joten siirtymää ei voida toteuttaa vielä 31.3.2020.

Siirtyminen uuteen lähetystekniikkaan toteutetaan joka tapauksessa lähivuosina, joten DVB-T2-virittimellä varustetun television tai digiboksin hankinta on edessä useilla antenni-tv-talouksilla. Lähes kaikki myynnissä olevat uudet vastaanottimet sisältävät jo uuden tekniikan mukaisen virittimen. Antenniverkossa on myös tarjolla jo nykyisellään runsaasti HD-sisältöjä.

– Viestintävirasto on koordinoinut DVB-T2-siirtymän viestintää ja toteuttanut sitä yhteistyössä tv-toimialan kanssa. Olemme jakaneet myös painettuja esitteitä, joissa on kerrottu siirtymän tapahtuvan 31.3.2020. Päivitämme nyt kaikki sähköiset materiaalimme tv-toimijoiden uuden päätöksen mukaisesti, mutta valitettavasti jakamaamme painettua materiaalia emme pysty keräämään takaisin, Viestintäviraston projektipäällikkö Tiina Aaltonen kertoo.

DVB-T2-lähetystekniikkaan siirtyminen perustuu Valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle selontekona antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Televisioyhtiöt (Yleisradio Oy, MTV Oy, Sanoma Media Finland Oy, Discovery Networks Finland Oy ja Fox International Channels Oy) tekivät maaliskuussa 2016 yhteisen päätöksen vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien siirtymisestä 31.3.2020 mennessä käyttämään pelkästään DVB-T2-tekniikkaa.

Antenniverkon kautta tv-lähetyksiä vastaanottavia kotitalouksia on Suomessa noin 1,2 miljoonaa. Niitä kotitalouksia, joilla ei ole muuta tv-lähetysten vastaanottotapaa (esim. IPTV) kuin antenniverkko, on noin 900 000. Näistä talouksista uuden lähetystekniikan edellyttämä vastaanotin on viimeisimmän selvityksen mukaan 55 %:lla. Lisäksi televisiota katsotaan useimmiten antenniverkon välityksellä reilussa 600 000:ssa vapaa-ajan asunnossa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti