Suomalaisten kotitalouksien ylivelkaantuminen heijastuu myös taloyhtiölainoihin

Taloyhtiölainanat ovat yksi syy velkaantumiseen. Kuvituskuva

Eivätkö suomalaiset osaa enää käsitellä rahaa? Siltä ainakin näyttäisi viimeaikaisten velkaantumistilastojen ja Suomi-Areenassa pidetyn Suuren Pankkikeskustelun perusteella. Tästä kotitalouksien huolestuttavasta velkaantumisesta kirjoittaa Kauppalehti.

Suomalaisten kotitalouksien vekaantuminen on kasvanut 20 vuodessa yli kaksinkertaiseksi ja taloyhtiölainojen osuus siinä sivussa vielä räjähdysmäisemmin. Kauppalehden lainaaman Suomen Pankin pääjöhtaja Olli Rehnin mukaan ongelman ytimessä ovat nimenomaan taloyhtiölainat ja kulutusluotot.

Asuntolainat eivät ole Suomi-Areenan keskustelijoiden mielestä samanlainen riski kuin taloyhtiölainat. Kauppalehden mukaan mielipiteitä puolesta ja vastaan syntyi myös sääntelyn tarpeesta. Finanssikriisin jälkeinen vakaa talouskasvu on paljolti sääntelyn ansiota, mutta toisaalta peräänkuulutettiin kansalaisten omaa ymmärrystä ja vastuuta taloudesta.

Vastuu häipyy taka-alalle rahatalouden digitalisaatiossa

Paneelikeskustelijat korostivat talouskasvatuksen tärkeyttä myös koulutusjärjestelmässämme. Pankkien rooli vähenee ja niiden tulevaisuuden tehtävänä nähtiin lähinnä neuvonantajana toimiminen.

Kuinka sitten saadaan ihmiset ymmärtämään, että velkaraha on myös maksettava takaisin ja korkojen kera? Maksettu maksu ei ole loppuunkäsitelty, jos se on maksettu velkarahalla. Jos siis talouskasvatukseen ei panosteta, kannattaa muistaa, että ne velaksi elämisen oppineet ovat joskus myös taloyhtiölainoista päätöksiä tekeviä.

Lue alkuperäinen artikkeli Kauppalehdestä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti