Suomalaisille tärkeimpiä syitä kodin hankintaan ovat taloudelliset syyt ja itsenäisyys

Kuvituskuva

Suomalaisille tärkeimpiä syitä kodin omistamiseen ovat taloudelliset syyt sekä itsenäisyys ja riippumattomuus, selviää Suomalaisen Työn Liiton teettämästä Made by Finland -tutkimuksesta. Yli puolet vastaajista omistaa asunnon, ja vain alle kahdeksannes suomalaisista ei ole lainkaan kiinnostunut omistusasumisesta.

Suomessa on vahva omistusasumisen perinne: Omistusasuminen on tutkimuksen mukaan mielekäs ja tavoiteltava asumismuoto, sillä suomalaisista reippaasti yli puolet (63 %) omistaa kodin ja lähes joka neljäs (24 %) on kiinnostunut omistamaan asuntonsa. Vain noin joka kahdeksas (13 %) vastaajista ei ole kiinnostunut omistamaan kotiaan.

Lähes puolet (47 %) suomalaisista pitävät taloudellisia seikkoja tärkeimpinä syinä kodin omistamiseen: omistaminen nähdään muun muassa sijoituksena tulevaisuuteen, ja vastaajat maksavat vuokran sijasta mieluummin omaa asuntoaan.

S-Pankin lainojen kehityspäällikön Päivi Huttusen mukaan asunto ostetaan ensisijaisesti kodiksi, mutta kuten tutkimuskin osoittaa, ymmärtävät suomalaiset hyvin myös sen taloudellisen merkityksen.

“Koti on aina myös sijoitus, sillä asuntolainan takaisinmaksu kerryttää omaisuutta. Valitettavasti tässä suhteessa me suomalaiset emme kuitenkaan ole ihan tasa-arvoisessa asemassa. Kasvavissa kaupungeissa asuntojen neliöhinnat vain nousevat, mutta muuttotappioisilla syrjäseuduilla voi myyntitilanteessa olla vaikeaa saada omiaan pois tai löytää edes ostajaa. Tärkeää onkin tarkastella ostopäätöstä myös jälleenmyynnin näkökulmasta ja mitoittaa lainamäärä sekä takaisinmaksun kuukausierä itselle sopiviksi”, Huttunen muistuttaa.

Tutkimustulosten mukaan taloudellisuuden lisäksi toinen yhtä tärkeä syy asunnon omistamiseen on sen mukanaan tuoma itsenäisyys ja riippumattomuus, eli ”oma tupa, oma lupa” (46 %). Suomalaiset arvostavat omaa rauhaa ja vapautta. Kolmanneksi painavimmaksi syyksi (18 %) koetaan asunnon omistamisesta syntyvät turvan ja varmuuden tunteet.

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Made by Finland -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2017 ja siihen vastasi 2 219 18–79-vuotiasta suomalaista. Suomalaisen Työn Liiton, sen jäsenten ja yhteistyöorganisaatioiden yhteinen Made by Finland -kampanja juhlistaa suomalaista työtä ja sen menestystarinoita. Mukana on yli 80 yritystä ja organisaatiota.

Suomalaisten mielestä tärkein syy omistaa asunto:

  1. Taloudelliset syyt                         47 %
  2. Itsenäisyys/riippumattomuus  46 %
  3. Turvallisuus                                  18 %
  4. Enemmän vaihtoehtoja              8 %
  5. Sopiva asumismuoto                  5 %
  6. Mukavuus/viihtyisyys                1 %
  7. Tapa/perinne                               1 %
  8. Muu                                               9 %

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti