SPEK: Huoli-ilmoituksen tekeminen on liian vaikeaa – käytäntöjä yhtenäistettävä valtakunnallisesti

Kuva: Bigstock

Huoli-ilmoituksen voi tehdä, kun on aidosti huolissaan läheisen, kuten sukulaisen tai naapurin pärjäämisestä. Huolenaiheena voi olla vaikkapa yksiasumisen haasteet, päihteiden käyttö tai muu toimeentulo. Ilmoituksen voi tehdä ilman henkilön suostumusta ja anonyymisti.

Ilmoituslomakkeen löytäminen on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan kuitenkin eräiden kuntien sivuilta erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Ilmoitusten määrä on ollut jatkuvasti nousussa. Ilmoitusmäärien kasvun perustella ihmisten kotona asumisen turvallisuudessa on suuria haasteita. Tänä vuonna liki 60 prosenttia esimerkiksi tulipaloissa menehtyneistä on yli 65-vuotiaita.

Huoli-ilmoituksia tulee sosiaalitoimelle paljon. Kokonaismäärää ei tarkkaan tiedetä, sillä ilmoituskäytännöt vaihtelevat kunnittain.

Suomessa on 1,25 miljoonaa yhden hengen kotitaloutta. Yksinasuminen vaikuttaa tutkitusti myös fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Myös kuntakohtaisten Huoli-ilmoitusten määristä voi päätellä, että Suomessa asuu yksin kotona ihmisiä, joiden toimintakyky on merkittävästi heikentynyt.

– Kun ilmoituksia tulee, kunnissa täytyy miettiä toimintamallit tilanteen ratkaisemiseksi. Tämä taas aiheuttaa myös taloudellista painetta sosiaalitoimelle. Toisaalta ihmisiä kuljetetaan edestakaisin kodin ja hoitopaikkojen välillä, ja tällainen reaktiivinen toiminta tulee kalliiksi sekin, sanoo SPEK:n erikoistutkija Tarja Ojala järjestön tiedotteessa.

Parhaillaan vietetään myös Paloturvallisuusviikkoa, jonka teemana on läheisten paloturvallisuudesta huolehtiminen. Se voi tarkoittaa esimerkiksi läheisen palovaroittimista ja liesiturvallisuudesta huolehtimista, mutta myös huoli-ilmoituksen tekemistä.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti