Sosiaalinen sekoittaminen lisää asuinalueiden koettua viihtyisyyttä

Sosiaalinen sekoittaminen asuinalueilla, eli monitasoinen asuminen kalliimmista omistusasunnoista edullisimpiin vuokra-asuntoihin, ei välttämättä miellytä kaikkia. Sosiaalista sekoittamista voi kuitenkin olla järkevää lisätä tulevaisuuden kannalta, kirjoittaa Helsingin Uutiset (30.9.2020).

Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osastolla työskentelevä lehtori Teemu Kemppainen kannattaa sosiaalista sekoittamista. Hän tarkasteli kolme vuotta sitten valmistuneessa väitöskirjassaan lähiöissä koettua turvattomuutta ja sosiaalista epäjärjestystä. Sekoitetumman alueen väestöpohja on tasapainoisempi, paikallinen sosiaalinen elämä tehokkaammin säänneltyä ja yhteiselo siten rauhallisempaa, Kemppainen kertoo artikkelissa.

Lähiaikoina valmistuu myös tutkimus siitä, minkälainen rooli ara-asunnoilla on asukkaiden asumistyytyväisyyden, turvattomuuden tai häiriöiden kokemuksen osalta. Kemppainen kertoo tutkimuksiensa perusteella selkeintä näyttöä olevan siitä, millaiseksi asukas kokee ympäristönsä esimerkiksi elämänlaadun kannalta. Sekoittaminen on perusteltua, jos halutaan edistää asumiseen liittyvää arkisen hyvinvoinnin kokemusta ja sen tasaisempaa jakautumista väestössä, Kemppainen sanoo.

Alueiden erot ovat melko voimakkaita ja pysyviä. Jos nykytilannetta ei pyritä korjaamaan sekoittamisella, voi tapahtua yhä voimakkaampaa eriytymistä, jolloin ehkä jonain päivänä alue saattaa alkaa vaikuttamaan asukkaidensa terveyteen, koulutukseen ja työhön, Kemppainen arvioi. Hän pitää keskeisenä haasteena Helsingin ympäristössä sitä, kuinka saada lisää ara-kantaa sinne, missä sitä on kaikkein vähiten.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti