Soininvaara: asumisen kalleus on menestyvän kaupungin merkki

Kuva: Shutterstock

Osmo Soininvaara toteaa blogissaan, että asumisen korkea hinta on väistämätön, koska se tasapainottaa kaupunkien kasvun asuntokannan mukaiseksi. Helsingissä, Turussa ja Tampereella asumiskustannukset ovat kuudessa vuodessa nousseet 20 % tuloja nopeammin.

Samalla, kun korkeasti koulutetut suuntaavat asumaan suurimpiin kaupunkeihin ja asumisen hintataso nousee, vaikeutuu matalapalkkaisten asuminen suurissa kaupungeissa. Pienituloisten avustamiseen asuntomarkkinoilla Soininvaara pitää ensisijaisena asumistuen käyttöä, koska sosiaalinen asuntotuotanto johtaa väistämättä epäoikeudenmukaisiin tilanteisiin asuntojen jaossa ja asuinalueiden segregaatioon. Säännöstely puolestaan johtaa ylipitkiin asuntojonoihin.

Suurten kaupunkien tulisi Soininvaaran mukaan rakentaa enemmän asuntoja vapaarahoitteisesti ja hinnoitella niissä asuminen lähelle markkinavuokraa. Tonttikaupa tulisi Soininvaaran mukaan hoitaa huutokaupoilla ja kiinteistöverotuksessa painottaa maapohjan, siis tonttien verotusta rakennusten sijaan.

Lue lisää Osmo Soininvaaran blogista.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti