Sisäilmassa parantamista yli miljoonassa suomalaiskodissa

Kuva: Bigstock

Joka kolmannesta suomalaiskodista ilmanvaihto puuttuu joko kokonaan tai se ei toimi kunnolla. Terveysilman tuore kysely kartoitti suomalaisten kokemuksia oman kotinsa sisäilmasta ja ilmanvaihdosta. Asukkaiden arvion mukaan sisäilman laatu on huono noin 150 000 asunnossa ja kohtalainen 870 000 asunnossa. Isoja ongelmia sisäilman kanssa on noin 30 000 kodissa.

Koronarajoitusten vuoksi suurin osa viettää nyt entistä enemmän aikaa kotona. Tämä saa monet kiinnittämään huomiota myös ilmanvaihdon ongelmiin. Hapen loppumisen tunne johtuu hiilidioksidimäärän kasvusta. Syynä ovat yleensä puuttuvat, rikkinäiset tai tukitut korvausilmaventtiilit. Lähes joka kymmenes vastaaja myöntää, että hänen kotonaan venttiileitä on tukittu vedon tunteen takia. Korvausilmaventtiilejä ei saa sulkea tai tukkia, sillä se vain pahentaa vetoisuutta. Epäpuhdasta ilmaa alkaa vuotaa rakenteiden raoista.

Kotinsa sisäilman arvioi huonoksi viisi prosenttia Terveysilman laajaan ilmanvaihtokyselyyn vastanneista. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on vähän yli kolme miljoonaa asuntoa, joten osuus vastaa noin 150 000 asuntoa. Kohtalaiseksi kotinsa sisäilmaa kuvailee 29 prosenttia suomalaisista. Ikkuna on avattava välillä hapen saamiseksi. Määrä vastaa noin 870 000 asuntoa. Isoja ongelmia sisäilman kanssa on vain yhdellä prosentilla eli 30 000 asunnossa. Hyvänä kotinsa sisäilmaa pitää 60 prosenttia vastaajista, ja viidellä prosentilla ilmanvaihto on jopa liian tehokas.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti