Seitsemän harhaluuloa rakentamisesta ja korjaamisesta

Arkkitehtuurin valtionpalkinnon saanut arkkitehtitoimisto Livady kumoaa seitsemän harhaluuloa rakentamisesta ja korjaamisesta Helsingin Sanomien artikkelissa. Livady on erikoistunut perinnerakentamiseen. Toimisto tunnetaan muun muassa perinteisten puurakennusmenetelmien elvyttämisestä.

1. Kaikkia taloja ei tarvitse korjata säännöllisesti

Livadyn mukaan useat ennen 1960-lukua rakennetut talot ovat niin laadukasta tekoa, että niitä ei tarvitse peruskorjata, jos huolto on asianmukaista. Yhä nykyäänkin on mahdollista valmistaa pitkäikäisiä ja kunnostuskelpoisia rakennuksia.

2. Kaikkia vanhoja ikkunoita ei pidä vaihtaa uusiin energiaikkunoihin

Toisin kuin vanhat ikkunat, uudet tehdasvalmisteiset ikkunat ovat usein korjauskelvottomia. Uusien ikkunoiden valmistukseen, vaihtamiseen sekä vanhojen ikkunoiden jätekäsittelyyn voi kulua enemmän energiaa kuin uusilla ikkunoilla ehtii säästää.

3. Kaikkia rakennuksia ei tarvitse eristää niin hyvin, etteivät ne kuluta juuri lainkaan lämmitysenergiaa

Suomen kylmässä ilmastossa eristettyjen ulkoseinien ulkopinnat jäävät niin kylmiksi, että niihin tiivistyvät kosteus lyhentää rakenteiden ikää ja saattaa aiheuttaa myös sisäilmaongelmia. Rakennukset ovat jo eristetty tarpeeksi hyvin, joten lisäeristämisen vaikutus energiansäästöön on vähäinen.

4. Kaikkiin vanhoihin rakennuksiin ei tarvitse asentaa koneellista ilmanvaihtoa

Vanhaa rakennusta on vaikeampi saattaa ilmatiiviiksi kuin uutta. Koneellisen ilmanvaihdon aiheuttama alipaine voi myös imeä rakenteiden haitallisia aineita sisälle. Koneelliset ilmanvaihtolaitteet ovat lyhytikäisiä.

5. Puun poltossa syntyvät pienhiukkaset eivät ole ihmiselle yhtä haitallisia kuin liikenteen aiheuttamat pienhiukkaset

Puun poltossa syntyvät pienhiukkaset sitovat itseensä vettä hengitysteissä, jolloin ne kasvavat kooltaan ja haitallisuus vähenee. Liikenteen synnyttämät hiukkaset ovat vettä hylkiviä, joten ne tunkeutuvat syvemmälle keuhkoihin.

6. Rakentamisessa ei kannata suosia homesuojattuja materiaaleja

Homehtuviin luonnonmateriaaleihin, kuten puuhun, syntyy harvemmin ihmiselle myrkyllisiä homeita. Homemyrkyillä suojattuun materiaalin syntymään päässyt home on todennäköisesti ihmiselle haitallista, sillä vaarattomat homeet eivät menesty suojatussa materiaalissa.

7. Tilojen desinfiointi ei ehkäise homevaurioita

Desinfiointi pikemmin altistaa homevaurioille, koska mikrobien tuhoamisen jälkeen jäljelle jää vain superhomeita ja haitallisimpia bakteereita, joilla on paljon leviämistilaa. Muovimaalit estävät rakenteiden kuivumista ja niiden alta on myös hankala huomata rakenteen kosteutta.

Linkki alkuperäiseen artikkeliin

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti