Sähkönkulutus kasvaa talvella – miten säästää?

Kuvan lähde: Kerberos/Tukes

Pimeyden ja kylmyyden lisääntyessä myös sähkönkulutus kasvaa. Talven kynnyksellä Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry suosittelee miettimään omaa sähkönkulutusta. Säästöä voi löytyä yllättävistäkin tilanteista.

Kuluttajaliiton mukaan lämmitys on kotitalouksissa yksittäisistä energiankuluttajista merkittävin energiasyöppö, sillä jopa puolet kodin energiasta kuluu lämmitykseen.

Lämmityskuluja on mahdollista alentaa laskemalla sisälämpötila 21 asteeseen, joka on suositeltava lämpötila lämmityskaudella. Sisälämpötilan laskemisen kautta on mahdollista tehdä vuodessa jopa viiden prosentin säästö lämmityskustannuksissa. Sähkölaskun lisäksi myös ympäristö kiittää, sillä esimerkiksi kolmion huonelämmön laskeminen kahdella asteella säästää vuodessa 400 kiloa luonnonvaroja.

Led- vai energiansäästölamppu?

Myös valaistus ja kodin elektroniikka kuuluvat suurimpiin sähkönkuluttajiin. Erityisesti valaistuksessa on helppo tehdä säästöä, sillä saatavilla on runsaasti edullisia energiaa säästäviä tuotteita.

Valinta led-lamppujen ja energiasäästölamppujen kesken voi tuntua maallikolle ongelmalliselta, ellei aiheeseen ole perehtynyt. Näistä kahdesta vaihtoehdosta kannattaa kuitenkin valita led-lamput, sillä ne ovat energiatehokkaampia, ympäristöystävällisempiä ja paloturvallisempia valoratkaisuja.

Kannattavaa on käyttää valoa vain niin paljon kuin tarvitsee. Luonnonvalon hyödyntäminen ja turhien valojen sammuttaminen kannattaa.

Valmiustilan sammuttaminen tuo yllättävää säästöä

Auton lohkolämmitys säästää talvella moottoria ja polttoainetta. Se on myös ympäristöystävällistä, sillä esilämmitetty moottori vähentää haitallisia hiiliyhdistepäästöjä. Auton lämmittäminen on suositeltavaa hoitaa lämmityspistorasiasta ajastimen avulla, sillä yöksi lämpenemään jätetty auto voi kasvattaa sähkölaskua huomaamatta.

Valmiustilassa olevat viihdelaitteet kannattaa sulkea aina käytön jälkeen. Laitteiden valmiustila voi viedä helposti jopa 10 % sähkön kokonaiskulutuksesta. Myös seinässä kiinni olevat laturit kannattaa irrottaa latauspisteistään käytön jälkeen. Hankkimalla virtanapilla varustetun jatkojohdon voi sammuttaa useita laitteita kerralla.

Viihdelaitteiden lisäksi Kuluttajaliitto suosittelee kiinnittämään säännöllisin väliajoin huomiota myös kylmälaitteiden – kuten jääkaapin ja pakastimen –  kuntoon, ilmankiertoon ja lämpötiloihin. Sopiva lämpötila jääkaapissa on + 5 astetta ja pakastimessa -18 astetta. Suositeltavaa on myös laitteiden säännöllinen puhdistaminen ja sulattaminen, joka auttaa pitämään ne paremmin kunnossa.

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n käyttämät lähteet: Kuluttajaliitto ja Lampputieto.fi

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti