Sähköauton turvallinen lataaminen pientalossa

Kun edessä on ensimmäisen sähköauton hankinta pientaloon, kannattaa selvittää, millainen lataustapa kotona on mahdollinen. On myös tärkeää huolehtia turvallisuudesta, kirjoittaa Taloustaito.

Sähköautot ovat yleistyneet ja latauslaitteidenkin myynti on jopa kiihtynyt koronakriisin aikana. Taloustaito on koonnut laajaan artikkeliinsa kaiken, mitä pientaloasukkaan kannattaa ottaa huomioon sähköauton lataamisessa.

Suositeltava latauslaite

Sähköteknisen alan kansallinen standardointijärjestö SESKO ry suosittelee käyttämään kiinteästi asennettua latauslaitetta. Laitteessa on ajoneuvon lataukseen suunniteltu pistorasia tai kiinteä johto ajoneuvoon sopivalla pistokkeella.

Tavallisesta maadoitetusta kotitalouspistorasiasta voi ladata tilapäisesti, jos ajoneuvon ottama pitkäaikainen latausvirta on rajoitettu kahdeksaan ampeeriin ja pistorasia on ehjä sekä hyväkuntoinen.
Mistä tahansa pistorasiasta, johon latausjohto sopii, sähköautoa ei kuitenkaan kannata ladata. Esimerkiksi vanhan puutalon seinässä oleva pistorasia voi toimia hyvin oksasilppurin virtalähteenä, mutta sähköautoa siitä ei kannata ladata. Onnettomuuden riskit kasvavat, kun autoa ladataan useita tunteja ja usein öiseen aikaan.

Sähkötekninen kartoitus

Ennen latauslaitteen hankintaa kannattaa tehdä sähkötekninen kartoitus. Pistorasia kaapelireitteineen kannattaa tarkastuttaa sähköalan ammattilaisella, erityisesti, kun on kyse vanhemmista taloista. Myös vakutusyhtiön vakuutusehdot ja suojeluohjeiden määräykset on syytä tarkistaa, sanoo Metropolian autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho. Hän huomauttaa, että pistorasian kuntoa pitää seurata, vaikka kyseessä olisi sähköauton lataukseen tarkoitettu pistorasia. Jos se kuumenee, paikalle on kutsuttava sähköasentaja vaihtamaan rasia.

Ei lataamista jatkojohdoilla

Virtaa ei pidä ottaa jatkojohdon välityksellä, sisätiloista eikä kellokytkimen läpi, Linja-aho painottaa.
2-tyypin latausliitin on muodostunut Euroopassa standardiksi. Nykyisin lähes kaikki uudet autot on varustettu tyypin 2 latausliittimillä, jotka mahdollistavat peruslatauksen sekä tavallisella yksivaihevirralla että kolmivaihevirralla.

Hyvän tyypin 2 kotilatauspisteen saa asennettuna noin 1 500 eurolla, ja jos hinta on korkeampi, voi aiheellisesti kysyä, mistä se muodostuu, Linja-aho sanoo. Tyypillisesti kotilatauspisteen hinta vaihtelee 500 ja 1 500 euron välillä.

Lue lisää mm. laitevalikoimasta ja pohjatöistä Taloustaidon artikkelista.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti