Saako ulkomaalainen hankkia asunto-osakeyhtiön osakkeita Suomessa?

Kuluvan vuoden alusta lähtien EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolisten maiden kansalaisten on täytynyt hakea puolustusministeriöstä lupa kiinteistön hankkimiseen Suomesta. Uudistuksen on arveltu vaikuttavan myös ulkomaalaisen oikeuteen hankkia asunto-osakeyhtiön osakkeita Suomessa, kirjoittaa lakiasiantuntija Kiinteistöliiton blogissa.

Lupaa edellyttävällä kiinteistön hankinnalla tarkoitetaan sellaista oikeustoimea, jolla hankitaan kiinteistön tai sen määräosan tai määräalan omistusoikeus. Vuoden alusta lähtien ulkomaalaisen on siis täytynyt hankkia lupa esimerkiksi omakotitalon kauppaan.

On esitetty arveluita, että uudistus vaikuttaisi myös ulkomaalaisten oikeuteen hankkia asunto-osakeyhtiön osakkeita Suomesta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, oikaisee Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen.

Ulkomaalaisten oikeutta hankkia asunto-osakeyhtiön osakkeita ei ole kielletty, eikä sitä voida kieltää.

Vaikka asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä olisi jäljellä kumotun rajoituslain (1939 – 1993) mahdollistama ulkomaalaislauseke, jolla kiellettiin ulkomaalaisten oikeus ostaa asunto-osakeyhtiön osakkeita, saavat ulkomaalaiset silti hankkia kyseisen yhtiön osakkeita.

Lue lisää Kiinteistöliiton blogista.

Lisätietoa EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisten ostajien luvasta kiinteistökauppoihin (puolustusministeriö)

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti