Ryhmäytymishankkeella potkua taloyhtiöremonttiin – Seitsemän taloyhtiötä yhdisti voimansa Turussa

Kuva: Bigstock

Seitsemän taloyhtiön yhteisprojektin hintalappu Turun hepokullassa asettuu 60 miljoonan euron paikkeille.

Mukana on kaikkiaan seitsemän taloyhtiötä – ja 26 kerrostaloa – joiden putket, viemärit, sähköt, märkätilat ja datakaapelit sekä julkisivut menevät kaikki uusiksi. Kyseessä on siis melkoisen kokonaisvaltainen asuinalueen peruskorjaus.

Hankkeen suunnittelusta ja vetämisestä vastaavan Korjauspartnerit Oy:n markkinointi- ja kehitysjohtaja Jussi Eronen kertoo, että perinteinen ilme tullaan säilyttämään, mutta julkisivut uudistetaan kokonaan.

Energiatase reilaan!

Isossa roolissa on jokaiseen kerrostaloon tehtävä energiasaneeraus, jonka myötä kaukolämpö vaihtuu maalämpöön. Samalla lämpöä ryhdytään ottamaan talteen ilmanvaihdosta. Hiilitaselaskelmat kertovat, että energiaremontti vähentää taloyhtiöiden hiilidioksidipäästöjä yli 500 tonnia vuodessa, mikä vastaa lähes 500 Thaimaan-lentoa.

Sinänsä kyseessä on tuiki tavallinen betonielementeistä kasattu kerrostalolähiö, joita nousi Suomenniemelle tiiviiseen tahtiin 60- ja 70-luvun kaupungistumisen kuumina vuosina. Puoli vuosisataa on kuitenkin pitkä aika mille tahansa rakennukselle.

Pankit nuivina yksittäiselle taloyhtiölle

Peruskorjauksen suunnittelu aloitettiin vuonna 2016, mutta jo varsin pian todettiin, että kunkin talon yksittäinen kilpailutus ja suunnittelu olisi paisunut kalliiksi ja aikaa vieväksi projektiksi. Lisäksi finanssipuoli näytti punaista: pankit eivät halunneet myöntää rahoitusta taloyhtiöiden yksittäisiin taloremontteihin.

Lopulta seitsemän Hepokullan yhdeksästä taloyhtiöstä yhdisti voimansa ja kilpailutti sekä suunnitteli remontin ryhmähankkeella. Danske Bank näytti allianssille vihreää valoa ja remontti pääsi starttaamaan.

Ryhmäytymishankkeesta kansallinen malli?

Erosen mukaan tällaiset ryhmähankkeet ovat itse asiassa ainoa keino, jolla vanhat lähiöt pystytään korjaamaan. Pää on nyt auki Turussa, mutta vastaavat urakat odottavat toteutumistaan pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa.

– Ryhmähankkeiden pitää lyödä kansallisesti läpi – ja meillä on kaikki edellytykset sille.

Ryhmäytymismalli lähtee siitä, että useamman kohteen samanaikaisella saneerauksella tuodaan tehokkuutta suunnitteluun, rahoitukseen ja urakan toteutukseen.

Muhkea remontti toki rokottaa asukkaiden lompakkoa huomattavasti. Vastikkeet nousevat, se on selvä asia – mutta Eronen muistuttaa, että niin nousevat myös asumisen laatu ja asuntojen jälleenmyyntiarvo.

– Lisäksi lämpöenergian säästöt ovat sen verran kovia, että ylläpitokustannukset laskevat rajusti kolme vuoden päästä, hän lupaa.

Lue KITA:n alkuperäinen juttu tästä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti