RAKLIn terveisiä hallitusohjelmaneuvotteluihin

Kuva: Shutterstock

Julkisen talouden paikkaaminen kiinteistöomaisuuteen kohdistuvien verojen ja maksujen nostolla on sekä lyhytnäköistä että tuo suuria haasteita kohtuuhintaisen asumisen tarjoamiseen, sanoo RAKLI. Puolueiden verokantoja lukiessa huomaa RAKLIn tiedotteen mukaan , ettei kiinteistöihin kohdistuvien verojen korotusten haitallisuutta ole ymmärretty. Kiinteistöverotuksen uudistaminen uhkaa johtaa asumiskustannusten nousuun. RAKLI vaatii, että asumisen verokuormaa ei saa kasvattaa ja kiinteistöveron korotuksista tulee luopua.

Valtiovarainministeriö ja maanmittauslaitos valmistelevat parhaillaan kiinteistöveron uudistusta, jossa päivitetään sekä tontin että rakennuksen verotusarvoja. Käytännössä verotusarvojen odotetaan nousevan kasvukeskuksissa ja alenevan muuttotappiokunnissa. Yksittäisen kiinteistön osalta muutos voi olla suuri.

Maapohjan arvo perustuu tulevaisuudessa maan arvoon eri hinta-alueilla ja seuraa entistä selvemmin alueella maksettuja kauppahintoja. Rakennusten arvot tulevat perustumaan rakentamiskustannuksiin, jossa huomioidaan rakennuksen ikä. Maapohjan verotusarvon nousu johtaa kiinteistöveron luonteen täydelliseen muuttumisen. Se ei enää olisi suhteellisen neutraali vero vaan jotakin aivan muuta.

Kiinteistönomistaja ei voi siis tällä hetkellä arvioida lainkaan kiinteistöveron tulevaa tasoa. RAKLIn mielestä pahimmillaan kymmenillä prosenteilla kasvava kiinteistövero on kestämätön yhtälö, jonka ankaruutta lisäävät energia- ja jäteverojen korotukset. Kiinteistöjen ylläpitokustannukset, joihin myös kiinteistövero sisältyy, ovat kohonneet kolme kertaa nopeammin kuin inflaatio.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää