RAKLI: Vuokra-asuntomarkkinoiden näkymät vahvistuivat

Piirros: Marjo Parkkinen

Vuokra-asuntomarkkinoiden näkymät vahvistuivat jälleen kevään pienen notkahduksen jälkeen, kertoo RAKLIn Vuokra-asuntobarometri.

Vuokra-asuntojen vahva kysyntä siivittää vuokra-asuntojen rakentamista ja asuntosijoittamista. Vuokra-asuntomarkkinoiden kasvuodotukset ovat asiantuntijoiden mukaan  kautta linjan vahvempia kuin viime keväänä. Vuokrien nousun uskotaan jatkuvan etenkin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Vuokra-asuntojen rakentaminen jatkuu vilkkaana suurimmissa kaupungeissa. Vuokra-asuntomarkkinoiden vetovastuu näyttää siirtyneen vahvasti suurten ammattimaisten toimijoiden harteille. Vuokra-asuntosijoitusten määrän uskotaan kasvavan vahvasti niin instituutiosijoittajien, asuntorahastojen ja -yhtiöiden kuin kansainvälisten sijoittajienkin salkuissa tulevan vuoden aikana. Usko näiden kaikkien sijoittajaryhmien sijoitusten kasvuun on nyt kevään pienen notkahduksen jälkeen noussut jopa viime syksyä korkeammalle tasolle. Myös kunnallisten vuokrataloyhtiöiden ja opiskelija-asuntosäätiöiden uskotaan kasvattavan asuntoinvestointejaan.

Yksityisten piensijoittajien sijoitusten kasvuun uskovien vastaajien määrä on nyt ainoana ryhmänä viime kevään tasolla ja selkeästi viime syksyä pienempi. Syksyllä 2018 73 prosenttia vastaajista uskoi yksityisten piensijoittajien kasvattavan asuntosijoituksiaan, nyt oli kasvuun uskovien osuus pudonnut 44 prosenttiin. Vastaajista 16 prosenttia ennakoi pienten sijoittajien jopa vähentävän vuokra-asuntosijoituksiaan tulevan vuoden aikana.

Vuokrien nousuodotukset vahvistuivat taas

Myös vuokrien nousuun uskotaan nyt vahvemmin kuin viime keväänä. Barometrivastauksissa näkyy osin syksyn tyypillinen vuokra-asuntomarkkinoiden kysyntäpiikki, ja Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Turussa pienten asuntojen vuokraodotusten saldoluku on jälleen noussut 80-90 prosentin tasolle. Vantaallakin saldoluku on positiivinen, mutta jää viime kevään noin 60 prosentin tasolle asuntotarjonnan vahvan kasvun rajoittamana. Oulun, Jyväskylän ja Kuopion vuokraodotusten saldoluvut asettuvat noin 30 prosentin tasolle.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti