Rakennusvirheitä voi ehkäistä rakennustyön tarkkailijan avulla

Kallis hintakaan ei aina estä rakennusvirheitä. Uudisasunnon ostajat palkkaavat verattain harvoin ulkopuolisen tarkkailemaan rakennustyötä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Yksi keino pyrkiä ehkäisemään rakennusvirheitä on osakkeenostajien palkkaama rakennustyön tarkkailija, jonka voi palkata myös hitas-kohteisiin.

Asuntokauppalain (20 §) mukaan osakeyhtiön hallituksen tulee kutsua koolle osakkeenostajien kokous, kun vähintään neljäsosasta yhtiön asuinhuoneistoista on tehty luovutussopimukset. Tuolloin tehdään muun muassa valinta rakennustyön tarkkailijasta, minkä on käytävä ilmi kokouskutsusta.

Tarkkailija valvoo osakkeenostajien etuja varmistaen, että rakennustyöt tehdään sopimuksen mukaisesti, rakentamisaikataulua noudatetaan sekä käytetään asianmukaisia työtapoja ja materiaaleja.

Rakennustyön tarkkailijan käyttäminen pitää yllä hyvää rakennustapaa, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan LVI-asiantuntija Arto Kemppainen. Tarkkailijat ovat hyvä lisäsilmäpari ja voimavara työmailla, joissa on paljon häslinkiä. Pääurakoitsijoilla on aliurakoitsijoita, joilla on omia aliurakoitsijoita, Kemppainen toteaa.

Osa osakkeenomistajista kuulee rakennustyön tarkkailijasta ensimmäisen kerran vasta kokouksessa, eivätkä he ole valmistautuneet tarkkailijan valintaan. Pitäisi myös tietää kustannuksista, sanoo Rakennusteollisuus RT:n elinkeinopoliittisten asioiden johtaja Anu Kärkkäinen. Kustannus tarkkailijalle liikkuu Kärkkäisen mukaan muutamasta tuhannesta ylöspäin riippuen muun muassa työmaan koosta ja sovituista tehtävistä. Lasku jaetaan huoneistojen kesken vastikeperusteen mukaisesti.

Rakennusyhtiö Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila toteaa, että ulkopuolisen rakennustyön tarkkailijan käyttö on ikävä kyllä melko harvinaista, vaikka tarkkailijan valinta on sekä asukkaiden että rakennuttajan ja urakoitsijan etu.

Lue lisää Helsingin Sanomien artikkelista.

 

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti