Rakennusteollisuus yllättyi hyvistä kasvuennusteista

Kuva: Ralf Ahlskog

Rakentaminen supistui viime vuonna 4,1 prosenttia, mutta Rakennusteollisuus RT uskaltaa ennustaa paljon parempaa. Tänä vuonna rakentaminen kasvaa 1,3 ja ensi vuonna 2,6 prosenttia.

Vasta viime maaliskuussa RT odotti, että rakentaminen vähenisi tänä vuonna 2,0 prosenttia. Rakentamisen käänne parempaan yllätti alan toimijat, ja edessä on ainakin pari vuotta vahvaa kasvua.

− Käänne rakentamisen näkymissä on ollut nopea. Aiempi epävarmuus ja heikko kysyntä ovat vaihtuneet huoleen kovasta kustannuskehityksestä sekä materiaalien ja työvoiman saatavuudesta, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo summaa.

Vihmo sanoo Kauppalehdelle, että alan tilanne on ”paljon parempi” kuin vasta vuoden alussa osattiin odottaa. Uudisrakentamisen volyymi väheni vielä alkuvuonna.

Rakennusalan tietopalveluyhtiö RPT Byggfakta Oy puolestaan kertoo, että rakennusaloitusten arvo kasvaa tänä vuonna 22 prosenttia. Tekemistä riittää, sillä RPT:n mukaan materiaali-, laite- ja työvoimapula siirtävät hankkeita ensi vuoden puolelle.

Kasvun vauhdittaja on asuntorakentaminen, joka on jälleen noussut likimain ennätyslukemiin. Rakennusteollisuus RT arvioi, että asuntoaloituksia kertyy tänä vuonna 44 000 ja ensi vuonnakin noin 40 000.

Suhdannekatsaus arvioi vuokra-asuntotuotannon vähenevän, mutta omistusasuntojen osuuden kasvavan.

Erillinen asuntotuotantokysely kertoo, että sijoittajakysyntä pienenee vuoteen 2021 verrattuna.

Rakennusteollisuus RT:n mukaan Suomessa ei ole asuntojen hintakuplaa, vaikka tilanne on kieltämättä kuumentunut. Hintojen nousu on ollut maltillista muuhun Pohjolaan verrattuna.

Lue Kauppalehden artikkeli kokonaisuudessaan tästä!

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti