Pyttyyn vain sitä itseään niin viemäri vetää

Pääkaupunkiseudulla vedetään pytystä alas muutakin kuin vessapaperia ja sitä itseään. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätevedenpuhdistamoille saapuu vuosittain yli 1 000 tonnia sinne kuulumatonta roskaa, joka päätyy lopulta monen ylimääräisen työvaiheen jälkeen poltettavaksi jätevoimalaan.

Korona-aika on nostanut ongelman esiin aivan uudessa mittakaavassa. Keväällä 2020 HSY:n pumppaamotukosten määrä lähti nousuun ja kasvoi nopeasti viisinkertaiseksi eikä tilanteeseen ole tullut helpotusta vieläkään. Tämä näkyy HSY:n alueen vesihuollon tavallisten huoltotoimenpiteiden viivästymisenä, kun työvoimaa on jouduttu sitomaan tukosten aukaisuun. Pumpputukokset on avattava nopeasti, jotta vältytään jäteveden ylivuodoilta ympäristöön.

  • Käytännössä jätevedenpumppaamojen ennakkohuoltotyöt jäävät odottamaan, eli näihin kuuluu erilaiset jätevesipumppujen huoltotoimenpiteet öljyjen vaihdosta osien kuluneisuuden tarkistuksiin ja säätöihin, HSY:n vesihuollon yksikön päällikkö Petteri Jokinen Alueellamme on 553 jätevedenpumppaamoa, joissa on vaihteleva määrä pumppuja. Tällaisen kokonaisuuden hallinta vaatii nimenomaan ennakoivaa kunnossapitoa, Jokinen huomauttaa.

Roskakori vessassa voi säästää isolta laskulta

Vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut, puuvilla- tai muovituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään. Kun näihin yhdistyy rasvaa ja öljyisiä marinadeja, jotka eivät myöskään kuulu viemäriin, roskista muodostuu pahimmillaan suurikokoisia möykkyjä. Tällaiset aiheuttavat jo isompaa vahinkoa. Kovat sateet lisäävät vahinkoriskiä entisestään, sillä ne voivat laittaa muodostuneet möykyt liikkeelle.

  • Itse viemärietikettihän on hyvin yksinkertainen. WC-pönttöön vain ns. sitä itseään ja vessapaperia, sekä pesuvesiä. Siitä huolimatta viemäriin päätyy kaikkea sinne kuulumatonta roskaa: talouspaperia, kumihanskoja, hiuksia, alusvaatteita… Vessassa olisi hyvä olla erillinen roskapönttö, että ei tulisi tarvetta käyttää WC-pönttöä muuhun kuin se on tarkoitettu, toteaa Jokinen.

Tukoksista koituvat kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi, joko suoraan tai välillisesti. Kiinteistön alueelle muodostuvien tukosten aiheuttamat kulut tulevat maksettavaksi suoraan. Sen sijaan kunnallisessa verkostossa, jätevedenpumppaamoilla ja jätevedenpuhdistamoilla aiheutuvista kuluista lasku tulee välillisesti jätevesimaksuissa, mikä monelta voi unohtua.

Hanki vessaan roskakori. (Kuva HSY)

Rasva on viemärin vihollinen

Viemäriin päätyessään rasvasta voi koitua asukkaalle iso vaiva. Kiinteistöjen rasvoittuneisiin viemäriputkiin ja putkien kapeisiin mutkiin muodostuu helposti tukoksia. Jähmettyvä rasva ja siihen tarttuvat muut roskat aiheuttavat tukoksia myös pidemmällä viemäriverkostossa.

  • Pahimmillaan tukos huomataan vasta silloin, kun jätevettä on ympäristössä tai oman kiinteistön lattialla – 10 cm jätevettä lattialla ei ole mukava yllätys. Sen lisäksi saa vielä tukoksen avaamisesta ja kiinteistön desinfioinnista aiheutuvan laskun, kertoo HSY:n kunnossapitoyksikön päällikkö Arja Johnsson.

Kotikeittiössä jähmettyneen rasvan voi laittaa biojäteastiaan. Pienen määrän juoksevaa öljyä voi imeyttää biojätteeseen, isompi määrä on hyvä laittaa tiiviiseen purkkiin ja viedä sekajäteastiaan.

Ota keittiössä syntynyt rasva talteen, älä kaada sitä viemäriin. (kuva HSY)

Kemikaalien kanssa pitää olla tarkkana

Jätevesien laatu paljastaa, että kodeissa käytetään paljon sellaisia tuotteita, jotka sisältävät ympäristölle vaarallisia aineita ja kemikaaleja. Kemikaaleja löytyy yllättävistä paikoista, aivan tavallisista kulutustavaroista. Kun tekee kemikaaliviisaita valintoja, estää haitallisten aineiden kulkeutumisen jäteveden mukana ja vaikuttaa Itämeren tilaan.

Vinkkilista kemikaaliviisaisiin valintoihin:

  • Laita viemäriin vain sitä itseään.
  • Vie maalit, lakat, liuottimet ja öljyt vaarallisen jätteen keräykseen.
  • Palauta vanhat ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin.
  • Valitse tuotteita, joissa on ympäristömerkki.
  • Käytä mahdollisimman vähän kemikaaleja.
  • Suosi Suomessa ja EU:ssa valmistettuja tuotteita.

Annostele pesuaineita oikein – älä yliannostele. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita. (kuva HSY)

Lisätietoja:

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.

 HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

KÄVIJÄTUTKIMUS

Kerro mielipiteesi Kiinteistölehden verkkosivusta, vastaa ja voita 100€!
Klikkaa tästä
close-link