Purkutuomiot vältettävissä

Korjausvelka ja asuntojen hintojen lasku muuttotappioalueilla on johtanut siihen, että jotkut talot vain käytetään loppuun ja puretaan. ”Viisas taloyhtiö ennakoi tulevaa osakkaiden kannalta ja nostaa kipeätkin asiat ajoissa pöydälle”, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo. Kun taloyhtiö on laatinut pitkän aikavälin suunnitelman, osakkaat pystyvät suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Isännöinti neuvoo strategian laadinnassa.

Kasvukeskuksissa taloyhtiön korjaaminen tavallisesti kannattaa, mutta muuttotappioalueella remontti saattaa maksaa enemmän kuin asunnosta saa myytäessä hintaa.

Avatkaa arvokeskustelu

Isännöintiliitto kehottaa taloyhtiöiden omistajia ja hallituksia avaamaan keskustelun taloyhtiönsä tilasta ja korjaustarpeista. Millaiset asuntomarkkinat alueella on, mikä on kiinteistön tekninen kunto, mitä asukkaat haluavat asumiseltaan?

”Jokaisessa yhtiössä kannattaisi laatia pitkän aikavälin suunnitelma, strategia, jossa pohditaan yhtiön kehittämistä, kunnossapitoa ja tulevia asumiskuluja. Strategian tekemiseen on olemassa työkaluja, joista voi kysyä isännöinniltä”, Heikkilä sanoo.

Kun yhtiöllä on selvä suunnitelma, korjaukset eivät tule yllätyksenä osakkaille. Yhteinen suunnitelma ohjaa myös hallitusta ja isännöintiä taloyhtiön johtamisessa.

Joskus yksi vaihtoehtoinen linja taloyhtiöstrategiassa voi olla kiinteistön purkaminen.

Joka 10. remontti ei kannata

Pellervon taloustutkimuksen mukaan noin 92 prosenttia Suomen kiinteistöjen teknisestä korjaustarpeesta on perusteltua taloudellisesta näkökulmasta. Kaikista remonteista siis lähes joka kymmenettä ei kannata tehdä.

Paljon keskustellaan siitä, että asuntojen hinnat ja ylläpitomenot ovat suurimmat pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Toisaalta, asukkaiden tuloihin suhteutettuna menot ovat jokseenkin samat koko maassa. Kun otetaan vielä huomioon välttämättömät tulevat korjaukset, tiukimmille asukkaiden kukkarot joutuvatkin kasvukeskusten ulkopuolella; vaikka taloyhtiö saisi pankkilainaa, asunnon korjaamiseen laitettuja euroja ei välttämättä saa myyntihinnoissa koskaan takaisin.

Jotkut osakkaat ovat yhtäkkiä vuokralaisen asemassa omistamassaan asunnossa, kun asunnon arvo on hävinnyt eikä pankki myönnä remonttilainaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.7.2015

Vuokralaisen terveys liipaisimella – mitä tapahtuu vuokrasopimukselle?

Vuokrasuhteen aikana vuokranantajalle saattaa tulla eteen tilanne, jossa vuokralainen esimerkiksi erilaisten terveysoireiden johdosta epäilee vuokra-asunnossaan olevan hometta. Tämän jälkeen vuokralainen ilmoittaa vuokranantajalle muuttavansa pois välittömästi ja vaativansa kaikki tilanteesta aiheutuneet kulut vuokranantajalta. Mikäli tutkimukset osoittavat selkeästi terveysvaaran olemassa olon, on vuokranantajan oltava tietoinen siitä, että laki tarjoaa vuokralaiselle mahdollisuuden purkaa vuokrasopimuksen.

28.11.2016

Vuokrasopimuksen purku terveysvaaran perusteella

Huoneistojen homevauriot ja erilaiset sisäilmaongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina, eikä ole mitenkään tavatonta, että vuokralainen ilmoittaa oireilevansa vuokraamassaan huoneistossa.  Lain mukaan vuokralaisella on oikeus purkaa sopimus, jos huoneiston käyttämisestä aiheutuu terveydellistä vaaraa. Tällöin asiasta on kuitenkin pystyttävä osoittamaan näyttöä vaaran olemassa olosta, eikä vuokralaisen oma kokemus ole luonnollisestikaan asiassa riittävä näyttö. Ensinnäkin on hyvä ymmärtää, […]

1.5.2017

Paloturvallisuus

Vuosittain Suomessa tapahtuu huomattavan paljon huoneistopaloja, joista osa olisi vältettävissä helposti asukkaiden omin toimin. Valitettavasti osa huoneistopaloista johtaa ihmishenkien menetykseen. Tälle sivulle on koottu Turvatekniikan keskus TUKESin tuottamaa aineistoa kodin paloturvallisuudesta.

2.11.2017

Välinpitämätön asuminen aiheuttaa kosteusvaurioita

Moni taloyhtiön mittava kosteusvaurio saa alkunsa kylpyhuoneesta. Riskit olisivat vältettävissä, jos eri aikakausina rakennettujen kylpyhuoneiden erityispiirteet tunnistettaisiin ja huomioitaisiin oikein remontoidessa. Uutuuskirja Kodin märkätilat – riskit, vastuut ja korjaaminen, pureutuu näihin ongelmiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti