Pula LVI-suunnittelijoista hidastaa taloyhtiöiden putkiremontteja Joensuussa

Kuvituskuva. Kuva: Wikimedia Commons/Tuohirulla

Joensuulaisten taloyhtiöiden putkiremonttihankkeita hidastaa pula LVI-suunnittelijoista. Taloyhtiöt eivät välttämättä saa tarjouspyyntöihinsä lainkaan vastauksia paikallisilta suunnittelutoimistoilta. Jos suunnittelija löytyy, aikataulu on vaarassa venyä suunnittelijan ruuhkautuneen työtilanteen takia.

”Taloyhtiöiden kannalta tilanne on hankala, sillä suunnittelijan olisi hyvä löytyä lähiseudulta. Ympäristökunnista joensuulaiset taloyhtiöt eivät yleensä saa lainkaan tarjouksia, koska siellä töitä ilmeisesti riittää omankin paikkakunnan kohteissa”, sanoo Kiinteistöliitto Itä-Suomen toiminnanjohtaja Mirjami Kauppinen.

Parhaillaan Joensuussa saneerataan paljon viemäreitä, ja nyt on käynnistymässä myös kylpyhuoneiden uusi saneerauskierros.

Taloyhtiöiden LVI-suunnittelua tekeviä toimistoja on Joensuussa vain muutamia, ja niistäkin osa on keskittynyt ainoastaan isoihin kohteisiin. Muuta suunnittelua paikkakunnalla on Kauppisen mukaan tarjolla hyvin.

Joissakin tapauksissa taloyhtiöt ovat pyytäneet suunnittelutarjouksia myös Kuopiosta.

”Kun suunnittelija tulee matkojen päästä, hinta nousee, eikä asioiden hoitokaan liene ihan helppoa, varsinkaan jos suunnittelija myös valvoo kohteita”, Kauppinen toteaa.

Korjaushankkeisiin ohjausta avoimesta koulutusillasta

Taloyhtiön remontissa on hallittava tekniikka suunnitteluineen ja urakkakilpailuineen, juridiikka päätöksenteon vaiheineen ja sopimuksineen, rahoitustalous sekä viestintä osakkaiden ja asukkaiden suuntaan.

Kiinteistöliiton ja Kiinteistöalan Kustannus Oy:n järjestämä, kaikille avoin Mahdollisuuksien remontti -kiertue tuo taloyhtiöiden hallituksille ja isännöinnille tietoa kiinteistön ylläpidon ja korjausrakentamisen kokonaisuudesta. Kouluttajina tilaisuudessa toimivat Kiinteistöliiton asiantuntijat, joiden luennoille pääsevät yleensä vain Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöiden edustajat.

”Korjaushankkeeseen ryhtyvän taloyhtiön on tärkeää hankkia pätevä projektinjohtaja. Hankesuunnittelu kannattaa tehdä huolella, ja työmaata sekä lopputulosta on myös valvottava kunnolla”, linjaa Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti