PTT: taloudessa myös suotuisia merkkejä

Piirros: Marjo Parkkinen

Epävarmuus taloudessa kasvaa, mutta ensi vuoden kasvu voi yllättää myös positiivisesti, Pellervon taloustutkimus PTT:n kansantalouden ennusteessa arvioidaan. Brexit sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota luovat epävarmuutta, mutta muut taloutta hidastavat tekijät ovat hälvenemässä. Tärkeässä roolissa ovat kotitaloudet. Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 1,3 ja vuonna 2020 1,2 prosenttia.

– Kauppasodasta ja brexitistä riippumattomia talouskasvun hidastajia ovat olleet euroalueen kotitalouksien heikko kysyntä ja Kiinan velkaantumisen hillintä. Kiinassa hillintä on kuitenkin kääntynyt elvyttämiseksi. Euroalueella taas iso tekijä oli autokaupan hyytyminen, mutta se on jo pitkälti palautunut. Tämä tietää hyvää loppuvuoden kasvulle, PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari kertoo.

Talouskasvun hidastuminen ja hallituksen menonlisäykset kasvattavat Suomen julkisen talouden alijäämää ensi vuonna. Vielä tänä vuonna valtiontalouden alijäämä pienenee, kun verotulot kasvavat ja menonlisäykset jäävät pieniksi.

Ensi vuonna verotulojen kasvu sen sijaan hidastuu ja valtion menot kasvavat noin 2,5 miljardilla olettaen, että tulevaisuusinvestointeihin käytetään miljardi euroa. Valtiontalouden alijäämä olisi näin ollen ensi vuonna 3,4 miljardia.

Korot pysyvät pitkään hyvin matalina. Euroopan keskuspankki EKP painanee korkojaan yhä enemmän negatiivisiksi. Arvopaperiostojakin jatketaan. Euroalueen rahapolitiikka on jo nyt ennätyksellisen löysää, joten uusien toimien teho ei luultavasti kovin hyvä. Finanssipolitiikka olisi tehokkaampaa, mutta euroalueella ei ole yhteisiä finanssipoliittisia välineitä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti