PTT arvio asuntojen hintojen jatkavan nousuaan

Kuva: Ralf Ahlskog

Koronakriisistä huolimatta asuntomarkkinoiden tila on vahva. Asuntojen hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa. Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Peetu Keskisen mukaan myös omakotitalojen hinnat nousevat kysyntäsyistä.

Huoneistokeskus puolestaan kertoo, että heinäkuussa vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Oulussa ja Lahdessa.

Danske Bank on laskenut asumisen hintojen keskimääräiset kasvuasteet vuoden 2019 lopulta kevääseen 2021. Ruotsissa hinnat ovat nousseet jaksolla 18 prosenttia, Tanskassa 16 prosenttia, Norjassa 11 prosenttia ja Suomessakin 5 prosenttia.

Koronan hellittäminen, alhaiset korot, kuluttajien optimistiset odotukset ja haluttujen kohteiden niukkuus nostavat asuntojen hintoja.

− Hinnat ovat nousseet eniten pääkaupungeissa ja muissa suurissa kaupungeissa. Korkotaso pysyy hyvin matalana pitkään, Keskinen sanoo.

Markkinat paikoin kuumentuneet

Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero huomauttaa, että kiinteistö- ja rakennusalan markkinat ovat paikoitellen kuumentuneet.

Korona ei peloista huolimatta ole jarruttanut asuntorakentamista. Keron mukaan markkinoita leimaa ylikysyntä.

− Rakentaminen on vilkasta ja kustannustasot ovat nousseet, Kero summaa.

Esimerkiksi puutavaran hinta on noussut vuodessa yli 30 prosenttia. Teräsrakenteiden hinnat ovat kohonneet noin 15 prosenttia.

Rakennuskustannusindeksi on kaiken kaikkiaan noussut viime kuukausina. Kustannusten nousu nakertaa rakentajien tuloksia.

Asuinrakentaminen yli odotusten

Keron mukaan asuntorakentaminen on niin kiivasta, etteivät asuntoaloitukset juuri laske vuonna 2021. Vuonna 2020 aloitettiin yhteensä hieman yli 40 000 asunnon rakentaminen. Asuinrakentamisen määrä on siis edelleen suuri.

Myös kerrostaloasuntojen hoitokulut nousevat lähes kolmen prosentin vuosivauhtia. Jatkossa voi odottaa, että kiinteistövero, sähkö, asunnon korjaukset, vesi, jätemaksut, kaukolämpö ja isännöinti tulevat aiempaa kalliimmiksi.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti