Peruskorjausten kustannukset ja hiilijalanjälki purkavaa uudisrakentamista pienempiä

Kuva: Bigstockphoto

Sweco on verrannut Helsingin kaupungin toimeksiannosta asuinrakennusten peruskorjauksen ja korottamisen tai purkamisen ja uudisrakentamisen välisiä eroja rakentamiskustannuksissa ja päästöissä.

Helsingin kaupungin asuntotuotantopalvelut Att teetti selvityksen kahden Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistaman vuokrakerrostalokohteen peruskorjaamisen ja korottamisen sekä vastaavasti purkamisen ja uudisrakentaminen kustannuksista. Sweco toteutti molempien selvitysten osalaskelmat.

Peruskorjauksessa huomioitiin Helsingin kaupungin asuntotuotannon rakennuttaja-arkkitehti Timo Karhun mukaan, että perustuksia on vahvistettava ja sisätilat uudistettava, taloon rakennetaan hissi, betonijulkisivun kuorielementit korvataan puurakenteilla, lämmöneristystä lisätään ja taloa korotetaan kahdella puurakenteisella lisäkerroksella. Selvityksen mukaan peruskorjaus oli kyseisissä kohteissa jonkin verran purkavaa uudisrakentamista edullisempi vaihtoehto.

Myös peruskorjauksen hiilijalanjälki oli kohteissa uudisrakentamista alhaisempi. Merkittävää hiilijalanjäljen kannalta oli puun käyttö rakentamisessa sen tuottamisen aiheuttamien betonia alhaisempien hiilidioksidipäästöjen takia.

Swecon projektipäällikkö Kari Nöjdin mukaan suurin vaikutus hiilijalanjälkeen on rakennusten koko elinkaaren aikaisella energiankulutuksella ja uusien rakennusmateriaalien tuottamisella. Kuljetusten ja purkamisen osuus on sen sijaan suhteellisen pieni. Nöjd lisää, että vaikka peruskorjauksissa saavutetaan harvoin samaa energiatehokkuutta kuin uudisrakentamisessa, on kohteet on mahdollista korjata niin, että päästöjä syntyy vähemmän kuin uudisrakentamisessa. Tähän päästään muun muassa energiatehokkaan talotekniikan lisäämisellä kohteisiin.

Lue lisää Swecon uutisesta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää