Perheasuntojen kysyntä kasvaa muuttohaluisilla vuokramarkkinoilla

Piirros: Marjo Parkkinen

Vahva talouskasvu ja ennätyksellisen korkealle noussut luottamus kuluttajien omaan talouteen ovat lisänneet isojen vuokra-asuntojen ja perheasuntojen kysyntää selvästi, sanoo Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola. Kiinnostusta voimistaa Metsolan mukaan se, että uuden pienen vuokra-asunnon ja selvästi isomman hyväkuntoisen vanhemman asunnon vuokraero on kutistunut ja lisäneliöiden kustannus siten pienentynyt.

Tilastokeskus, Vuokraturva Oy, Suomen Vuokranantajat ry ja Vuokralaiset VKL ry järjestivät eilen 8.3. yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa esiteltiin tuore vuokratilasto sekä asuntomarkkinoiden tilannekatsaus ja näkymät kevään ja loppuvuoden osalta.

Työvoimapula, talouskasvu ja vahva luottamus omaan talouteen ovat tehneet sen, että käynnissä on aiemmasta poikkeava muuttoliikeaalto, joka ei pääosin tällä hetkellä kohdistu pieniin ja kalliisiin vuokra-asuntoihin vaan suurempiin ja suhteessa selvästi edullisempiin vuokra-asuntoihin.

Turun talouden voimistuminen nostaa vuokria

Turussa on pitkään ollut isoksi kaupungiksi suhteellisen alhainen vuokrataso. Nyt kaupungin taloudellinen vilkastuminen näkyy vuokrissakin ja Turku on ajanut perinteisen verrokkinsa ja kilpakumppaninsa kiinni.

Yksiön mediaanivuokra viime vuonna oli Turussa 570 euroa ja Tampereella 564 euroa. Kaksioiden vastaavat luvut olivat 690 ja 700 euroa, ilmenee Suomen Vuokranantajat Oy:n katsauksesta.

Kimppa-asumisen hankaloittaminen nosti asumistukimenoja

Opiskelijoiden kimppa-asumisen hankaloittaminen elokuussa 2017 oli asumistukimenojen hallintaa ajatellen paha virhe. Yhtä lailla on lisäksi epätarkoituksenmukaista, että kimppa-asunnossa olevat työssäkäyvät ovat asumistuen kannalta hankalammassa asemassa kuin omassa pienessä ja vuokraltaan korkeassa asunnossa asuvat.

Kimppa-asumisen hankaloittaminen ei ole yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaista, koska juuri sen kautta kasvukeskuksissakin on voinut edelleen löytää varsin kohtuuhintaisia asumisratkaisuja. Tällä on ollut myös asumistukimenoja hillitsevä vaikutus.

Korjausliike viime vuoden töppäilyyn on huhupuheiden mukaan vireillä, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että aivan liian hitain ottein, arvioi Timo Metsola.

 

 

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti