Patteri kylmänä? – näillä vinkeillä lämpiää

Lämpöpatterin säätö Kuvituskuva

Patteri hohkaa kylmää, vaikka nupit ovat kaakossa. Tai yksi ketkale on kylmänä, vaikka muut patterit lämmittävät mukavasti. Kylmä lämmityspatteri ei aina tarkoita vikaa lämmitysjärjestelmässä; ongelma voi johtua patteriin kerääntyneestä ilmasta tai jumiutuneesta termostaattiventtiilistä.

Yksittäinen patteri ei lämpene

Mikäli yksittäinen patteri ei lämpene, kyseessä on usein patteriin kerääntynyt ilma, joka estää lämpimän veden virtauksen. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen vinkkaa:

– Pääset eroon ongelmasta ilmaamalla patterin. Avaa patterin ilmaruuvi, niin ilma pääsee poistumaan. Sulje ilmaruuvi, kun siitä alkaa tulla ulos vettä. Normaalisti verkostoon ei pitäisi päästä ilmaa. Usein toistuva patterin ilmaaminen kertoo ongelmasta järjestelmässä. Silloin kannattaa kysyä apua paikkakunnan LVI-liikkeestä.

– Mikäli ilmaaminen ei auta ja muu lämmitysverkosto toimii normaalisti, todennäköinen syy on jumittunut patteriventtiilin kara. Tässä tapauksessa ota yhteys LVI-ammattilaiseen tai huoltoyhtiöösi, he hoitavat asian kuntoon.

Lämpötilan automaattinen ylläpito

Jos huoneeseen tulee paljon ylimääräistä lämpöä esimerkiksi ihmisten tai sähkölaitteiden aiheuttamana, patterin tuloputkessa oleva termostaattiventtiili sulkee tarkoituksella lämpimän veden virtauksen patteriin.

– Kun huoneen lämpötila laskee, termostaatti avaa venttiilin ja patteri lämpiää uudelleen, Ylönen toteaa.

Suositeltava huonelämpötila

Asiantuntijoiden suosittelema huonelämpötila on 20–22 astetta. Liian korkea lämpötila lisää mm. energiankulutusta: yhden asteen lisäys lämpötilassa kasvattaa lämmityslaskua jopa 5 %.

2 kommenttia

  • Kiinteistöpäällikkö Reply

    26.11.2018 at 12:25

    Kiinnostavaa, että kiinteistölehti opastaa ilmaamaan patterin. No, lukijat ei ehkä ole yksittäisiä asukkaita, mutta asuntoyhtiöiden hallituksien jäseniä kylläkin, jotka voivat välittää ohjetta asukkaille. Monet ammattilaiset kehottavat ilmoittamaan huoltoyhtiölle mieluummin kuin itse tekemään ilmauksen. Riskejä on mm. ilmaruuvin irtoaminen ja vesivahinko, ilman poistumisen sijasta ilman hörppääminen väärään suuntaan ja verkoston paineen laskeminen kun verkkoa ei ilmauksen yhteydessä täytetä vedellä. Miksi tällainen ohje on julkaistu?

  • Peik Reply

    26.11.2018 at 21:40

    Heh, olipa harvinaisen väärin käytetty tuttua sanontaa “nupit ovat kaakossa”. Kuten jokainen tietää, ja artikkelin valokuvastakin ilmenee, niin jos patteritermostaatin nupin kääntää kaakkoon, niin silloinhan se säädetään minimiin tai suljetaan kokonaan eikä suinkaan täysille.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti