Pallografiittirautaisilla viemäriputkilla lyhyt käyttöikä

Viime aikoina on ilmennyt yhä useampia tapauksia, joissa valurautaviemärit ovat syöpyneet puhki. Puhkisyöpymistä on tapahtunut syövyttävissä oloissa jopa kahdessa vuodessa. Lvi-kortin mukaan valurautaisten viemärien käyttöikä on 50 vuotta, kirjoittaa Rakennuslehti.

Putkisukitukseen erikoistuneen Quattro Liningin toimitusjohtaja Antti Hukkasen mukaan asennustekniikka on osa ongelmaa. Jos putken päitä katkaisukohdista ei pinnoiteta oikein, kosteus pääsee pinnoitteen ja raudan väliin. Rapautuminen liitoskohdassa, haarakappaleissa ja mutkissa on kriittistä.

Viemäriputkien käyttöikään vaikuttavat monet tekijät; vedenlaatu, odottamattomat lämpötilat, heikko tuuletus, sähkökemiallinen korroosio, aineiden liukeneminen, mikrobit, vanheneminen ja mekaaninen rasitus.

Heikomman laadun perusviemäriputkissa, joissa sisäpuolinen pinnoite on ohut, voi ruostetta näkyä jopa putken keskellä, Antti Hukkanen kertoo. Erityistä huolta aiheuttaa katkaisupintojen vajaaksi jäävä käsittely. Hukkasen mukaan urakoitsijoiden täytyy hankkia putkisalkojen katkaisupinnoitteen käsittelyaine erikseen, ja sen käsittelyssä on otettava huomioon työturvallisuus. Työprosessin monimutkaisuuden vuoksi erityistä työturvallisuutta vaativa käsittely voi jäädä vajaaksi tai tekemättä kokonaan.

Myös viemärien käyttö vaatii huolellisuutta. Jos viemäriin huuhdellaan lähes kaikki, käyttöikä lyhenee. Näin on erityisesti ammattikeittiöissä.

Lue lisää Rakennuslehdestä

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti