Pakkanen pakastaa putkia

Talvea on jo odotettu, mutta ikävänä lieveilmiönä voivat olla jäätyneet putket. Aina kyse ei ole pikkuharmista, jäätyneet putket voivat aiheuttaa merkittäviäkin vahinkoja. Oireiden hoito ei riitä, vaan varsinainen vika on syytä korjata: oikein asennettu putki ei jäädy.

Vesi jäätyy putkessakin

Putkien jäätyminen johtuu siitä, että putkessa olevan veden lämpötila laskee alle nollan ja vesi jäätyy tukkien putken. Myös virtaava vesi voi jäätyä. Jäätymisen todennäköisyys riippuu siitä, kuinka alas putkea ympäröivän ilman lämpötila laskee ja kuinka suurta veden virtaus on.

– Jos putket ovat joissakin tiloissa jäätyneet aikaisempina vuosina, nyt kannattaa tarkastaa kyseiset tilat. Paras tapa suojata putket jäätymiseltä on huolehtia siitä, että niiden pintalämpötila pysyy plussan puolella, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

– Joskus voi käydä niinkin, että lämmitetyssä tilassa tai rakenteiden sisällä, putkeen osuu ulkoa tuleva pakkasilman virtaus, joka tulee jostakin auki olevasta raosta. Tarkastuksessa kannattaakin kiinnittää huomio erityisesti siihen, että putken pinta ei pääse jäätymään.

Vauriot syntyvät lämpötilan noustessa

Jos putki pääsee kuitenkin jäätymään, niin sen sulatusta varten on parasta pyytää paikalle LVI-alan ammattilainen. Pahimmillaan sulava jää voi saada putken repeämään ja aiheuttaa suuriakin vesivahinkoja.

– Katastrofin ainekset ovat koossa, jos putken sisällä oleva jäätukos kylmenee paljon ja samalla supistuu. Tällöin jään ja putken sisäpinnan väliin pääsee vettä, joka jäätyy ja lisää tukoksen paksuutta. Vauriot syntyvät siksi, että jäätukos myöhemmin laajenee lämmetessään ja putken sisätilavuus ei riitä ottamaan vastaan lämpölaajenemista. Ammattilainen osaa suunnitella sulatuksen siten, että vaurioiden mahdollisuus pienenee, Mäkinen toteaa.

Korjaa vika, älä hoida vain oiretta

Jäätynyt putki kertoo siitä, että putkiston asentamisessa on alun perin tehty virhearvio tai sen ympäristön olosuhteet ovat muuttuneet ajan myötä. LVI-alan ammattilaisen kanssa voi samalla sopia siitä, miten tilanne korjataan ennen seuraavaa talvea.

– Putkien kulkureitit tulee suunnitella siten, että ne pysyvät rakennuksen sisällä lämpimissä tiloissa. Maassa kulkevat putket tulee asentaa routarajan alapuolelle tai jos se ei ole mahdollista, suojata riittävällä routaeristyksellä. Niissä tiloissa, joita ei talvella lämmitetä, putkistot on rakennettava siten, että ne voidaan talveksi tyhjentää, Mäkinen kertoo.

2 kommenttia

 • Jarmo Veinola Reply

  10.1.2017 at 21:40

  Turvallinen sulatus ilman lisävaurioita ( vesivahinko,tulipalo) voidaan toteuttaa itsekin kunhan huomioidaan seuraavat asiat. Ryhdy toimenpiteisiin itse jos et saa heti palveluntuottajaa paikalle.
  Lämmintä ilmaa jäätyneeseen putkeen voidaan tuottaa turvallisesti esim. pölynimuripuhalluksella.
  Seuraa sulavan putken vuotoriskiä ja tarvittaessa sulje heti vesijohdon pääsyöttö mikäli havaitset vuodon. Älä käytä kuumailmapuhallinta tai liekkiä putken sulatukseen sillä ympäristö saattaa syttyä.
  Estä putken jäätyminen ennalta!

 • Huolellinen Reply

  12.1.2017 at 13:44

  Minulla on kaksi tuttua joilla on kesällä käytössä oleva mökki. Kumpaankin tulee kunnallinen vesi. Lämpö pidetään talven päällä sähköpattereilla. Toinen sulkee talveksi pääsulun, toinen ei. Jos sulake palaa kun monta patteria on yhtä aikaa päällä niin aivan varmasti putket jäätyy ja siitä seuraa vesivahinko. Vettä saattaa vuotaa pitkän aikaa ennen kuin vuoto huomataan.
  Minun mielestä varminta olisi sulkea tontin rajalla oleva pääsuku talveksi ja tyhjentää putket.
  Tämän kaltaisia vapaa-ajan asuntoja on paljon.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää