Osallistavat muraalit apuna kuntoutuksessa

Kuntoutussäätiön asiakas Otto on ollut aktiivinen maalaaja kesän aikana. Graafinen muotoilija Petri Laukkanen on pitänyt huolen siitä, että muraalista tulee ympäristöönsä sopiva.

Kuntoutusäätiössä toteutetaan 100 nuorta, 105 päivää -hanketta osana Suomi 100 juhlavuotta. Asiakkaat ovat päässeet itse suunnittelemaan ja toteuttamaan seinämaalauksia sekä sisätiloihin että ulos omien kykyjensä mukaan. Värikkäät muraalit löytyvät Helsingin Malminkartanosta.

Kuntoutussäätiön hanketta on ollut toteuttamassa graafinen muotoilija Petri Laukkanen, jonka johdolla Kuntoutussäätiön nuoret ja myös vanhemmat asiakkaat ovat päässeet suunnittelemaan ja toteuttamaan muraaleja.

Kokeileminen on ollut avainsanana hankkeessa. Yhdessä ideoiminen ja maalaaminen on ollut monelle mieluisaa puuhaa. Laukkanen on pitänyt kokonaisuuden hallussa, mutta osallistujilla on ollut melko vapaat kädet ideointiin. Värimaailma teoksissa noudattelee Kuntoutussäätiön brändiohjekirjaa.

– Maalaamiseen on voinut osallistua kaikki omien taitojensa mukaan. Olemme käyttäneet sapluunamenetelmää, jolloin omilla maalaustaidoilla ei ole niin isoa merkitystä. Tällöin mahdollisimman moni pääsee kokeilemaan maalaamista ja voi jättää oman kädenjälkensä teokseen, Laukkanen kertoo.

-Vanhemmat osallistujat ovat tästä muuten saaneet myös virikkeitä esimerkiksi omiin keittiöremontteihinsa, Laukkanen naurahtaa.

Logo antoi suuntaa teokselle

Suunnittelu lähti käyntiin Kuntoutussäätiön logossa olevasta puusta. Yhdessä asiakkaiden kanssa syntyneet ideat vietiin havainnekuviksi, joista alettiin jalostaa seinämaalausta. Maalausta täydennetään, mikäli ideoita vielä syntyy maalaamisen aikana.

-Värit ovat tärkeitä ja se, miten maalaus toimii ympäristössään, Laukkanen muistuttaa.

Syksyn aikana muraalin on tarkoitus levitä ympäri sisäpihaa.

Suurta ei aina tarvitse olla

Muraalit voivat olla myös pieniä, aina ei tarvitse tehdä koko seinän kokoista taideteosta.

-Pienillä yksityiskohdilla voi jo tuoda piristystä asuinympäristöön, Laukkanen toteaa.

Alueen asukkaat kannattaa ottaa mukaan suunnittelemaan muraaleja. Näin saadaan aikaan sellainen teos, mistä asukkaat itse pitävät.

-Muraalit lisäävät kiinteistön arvoa ja kyllä niillä taitaa olla myös töhryjä torjuva vaikutus, Laukkanen sanoo.

Kuntoutussäätiö rohkaisee kokeilemaan

Tiiminvetäjä Tarja Heinonen Kuntoutussäätiöstä muistuttaa, että ihmiset pelkäävät liikaa epäonnistumista. Mokatakin saa.

Heinonen uskoo, että asiakas itse tietää, mikä on hänelle parasta. Sen mukaan häntä rohkaistaan ja tuetaan tekemään sitä, mitä hän itse haluaa. Jos epäonnistuu, ei se haittaa, tehdään uudelleen.

Tänä kesänä Kuntoutussäätiössä on ollut meneillään Kokeilujen kesä. Yhteisöllinen tekeminen onkin ollut mieluisaa asiakkaille.

-On ollut huikea kuulla, miten asiakkaat ovat heittäytyneet mukaan suunnitteluun ja toteutukseen. Heitä on arvostettu ja heitä on kuultu. Tätä tarinaa on rakennettu yhdessä, Heinonen hehkuttaa.

Muraalibuumi valtaa Suomen

Viime aikoina muraaleja on putkahdellut ympäri Suomen. Tulossa on vielä useita uusia seinämaalauksia.

Tikkurila lahjoittaa neljään kaupunkiin muraalin kaunistamaan ja elävöittämään suomalaisten elinympäristöä 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Seinämaalaukset maalataan Tikkurilan kotikaupunkiin Vantaalle sekä Jyväskylään, Joensuuhun ja Ouluun.

UPEA17-kaupunkitaidefestivaalin aikana toteutetaan tänä vuonna yli 20 pysyvää muraaliteosta 14 suomalaiskaupunkiin. Mukana on useiden kerrostalojen teossarjoja, kokonaisen talon peittävä teos sekä Pohjoismaiden korkein muraali 50 metriin kohoavissa tehdassiiloissa. Festivaalin tapahtuma-aika on 1.–24.9.2017.

Lisätietoa:

www.tikkurila.fi/suomi100

www.upeart.com

www.instagram.com/muraalitaide

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti