Osakkaan remontit

Innokas remontoija.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla on oikeus tehdä huoneistossaan kunnossapito- ja muutostöitä. Osakkeenomistajan on kuitenkin etukäteen ja kirjallisesti ilmoitettava taloyhtiölle muutos- ja kunnossapitotöistä, jotka voivat vaikuttaa taloyhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan tilaan taikka toisen osakkeenomistajan huoneiston käyttämiseen. Taloyhtiöllä on oikeus asettaa muutostyölle tarvittaessa ehtoja.

Mikäli osakkaan remontti on sellainen, että siihen tarvitaan rakennuslupa, sen hakijana toimii taloyhtiö suhteessa kaupungin rakennusvalvontaan. Tähän luvan hakemiseen on syytä varata riittävästi aikaa.

Kiinteistöliitto on laatinut suosituksen siitä, mistä muutos- ja kunnossapitotöistä osakkaan tulee ilmoittaa taloyhtiölle ja mistä ei tarvitse ilmoittaa. Valitse huoneiston tila, jossa muutos- tai kunnossapitotyö tehdään. Tarkista sen jälkeen, onko toimenpiteestä ilmoitettava taloyhtiölle vai voiko sen tehdä ilmoittamatta.

  • Kylpyhuone tai märkätila
  • Keittiö
  • Asuinhuoneet ja muut sisätilat
  • Muut tilat, kuten esim. parveke

Yllä olevalla suosituksella Kiinteistöliitto pyrkii antamaan tavallisimpiin tilanteisiin yleispäteviä ohjeita. Mikäli suunniteltu toimenpide ei löydy em. vaihtoehdoista tai muutostyö sisältää useiden toimenpiteiden yhdistelmiä, on tilanne hyvä varmistaa taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä taikka soittaa Kiinteistöliiton lakineuvontaan.

Taloyhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan teettämää ja ilmoittamaa muutos- ja kunnossapitotyötä. Taloyhtiöllä on myös asunto-osakeyhtiölain tuoma velvollisuus ylläpitää rekisteriä huoneistoissa tehtävistä korjaus- ja kunnossapitotoimenpiteistä.

Tarvittaessa kysy oman taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä lisätietoa tai soita Kiinteistöliiton/kiinteistöyhdistyksen lakineuvontaan varmistaaksesi oikea tulkinta kustakin toimenpiteestä.

Sopimukset haltuun huoneistoremonteissa

Kun taloyhtiön osakas toteuttaa omassa asunnossaan eli huoneistossaan remontin, kannattaa hänen tehdä sopimukset kirjallisesti. Kirjallinen sopimus on remontin teettäjän turvana, mikäli remontissa tulee eteen ikäviä yllätyksiä urakoitsijan kanssa tai lopputulos ei vastaa sitä mitä on tilattu.

Pienurakkasopimus -lomake RT 80265 on tarkoitettu käytettäväksi pienissä ja lyhytaikaisissa talonrakennustöiden urakkasopimuksissa. Lomake soveltuu useiden erilaisten erikoistöiden, kuten sähkötöiden, putkitöiden, ilmanvaihtotöiden ja maalaustöiden urakkasopimukseksi. Lue lisää ja tilaa Sopimuslomake.net -palvelusta.

Sähköurakoihin soveltuvat sopimuslomakkeet löytyvät Sähköala.fi -sivustolta osoitteesta:
www.sahkoala.fi/koti/sopimuslomakkeet

Osakkaan remontit taloyhtiössä

Osakkaan remontit taloyhtiössä -opas kertoo, millaisia remontteja taloyhtiön osakas saa tehdä asunnossaan ja milloin remontista pitää ilmoittaa yhtiölle. Opas auttaa remontin valmistelussa, taloyhtiölle ilmoittamisessa, tarvittavien lupien hakemisessa, urakoitsijan valinnassa sekä valvonnan järjestämisessä.

Lue lisää ja tilaa
Kodin remontit Plus – Opas osakkaalle ja taloyhtiölle

Kodin remontit Plus – Opas osakkaalle ja taloyhtiölle

Kodin remontit Plus -kirja kertoo, mitä osakkaan tulee tietää ja tehdä remontoidessaan asuntoaan (esim. remonttioikeus, taloyhtiölle ilmoittaminen, lupien hankinta). Se selvittää myös taloyhtiön tehtävät remonttiin liittyen (esim. osakkaan ilmoituksen käsittely, remontin valvonta). Kirjassa on erilliset ohjeet osakkaan kylpyhuone-, sauna-, WC-, keittiö-, huonetila-, tulisija-, parveke- ja piharemontteihin.

Lue lisää ja tilaa

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti