Osakehuoneistojen tiedot uuteen rekisteriin vuodesta 2019 alkaen

Kuvituskuva

Eduskunta hyväksyi 10.12.2018 lain huoneistotietojärjestelmästä. Asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden paperisista osakekirjoista luovutaan vaiheittain vuoden 2019 alusta. Ensi vuonna otetaan käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri, jonne kerätään vähitellen kattavat tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista.

Uusi lainsäädäntö tulee voimaan vuoden 2019 alusta. Uudet yhtiöt perustetaan tämän jälkeen vain digitaalisesti, eikä osakekirjoja näiden yhtiöiden osalta enää painateta. Niiden osakkeet tulevat suoraan osakehuoneistorekisteriin ja omistukset ja panttaukset kirjataan osakehuoneistorekisteriin.

Vanhat eli ennen vuotta 2019 perustetut taloyhtiöt voivat siirtää osakeluettelonsa osakehuoneistorekisteriin 1.5.2019 lähtien. Siirron jälkeen taloyhtiöllä ei ole enää velvollisuutta pitää yllä osakeluetteloa. Taloyhtiöt ja isännöitsijät saavat osakastiedot suoraan osakehuoneistorekisteristä.

Osakehuoneistorekisteriin kirjatun osakkeenomistajan ei enää tarvitse huolehtia osakekirjan säilyttämisestä. Omat omistukset ja panttaukset voi tarkistaa rekisteristä tunnistautumalla Maanmittauslaitoksen palveluun. Jotta tähän päästään ennen vuotta 2019 perustetun yhtiön pitää siirtää osakeluettelon pito Maanmittauslaitokselle. Vasta sen jälkeen yksittäisen osakkeenomistajan osakekirja voidaan mitätöidä ja omistus kirjata. Osakkeensaajan on haettava omistajakirjausta aina, kun osake luovutetaan edelleen. Jos omistajakirjausta ei ole haettu 10 vuoden kuluttua siitä, kun osakeluettelo siirtyi Maanmittauslaitokselle, osakkeenomistajan on haettava kirjaamista voidakseen osallistua yhtiökokoukseen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on tyytyväinen tulokseen.

– Sähköinen huoneistotietojärjestelmä on hieno esimerkki käytännön digitalisaatiosta, todellinen digiloikka. Jatkossa osakastiedot ovat sähköisesti saatavilla eikä säilytyksestä tarvitse huolehtia, ministeri Leppä sanoo.

Osakehuoneistorekisteri.fi-sivusto

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää