Osakas, muista nämä asiat, kun remontoit

Maalari asunnossa Kuvituskuva

Taloyhtiön osakkaalla on oikeus remontoida omistamaansa asuntoa. Osakas voi esimerkiksi korjata asunnon kylpyhuoneen tai keittiön, maalata seiniä ja uusia lattiapintoja. Remontissa on noudatettava hyvää rakennustapaa, eikä siitä saa aiheutua haittaa yhtiölle tai naapureille. Lisäksi tulee muistaa seuraavat asiat.

1. Ilmoita remontista taloyhtiölle

Lähes kaikista osakkaan remonteista täytyy lain mukaan ilmoittaa taloyhtiölle. Ilmoittamatta saa tehdä lähinnä maalaus- ja tapetointitöitä.

Merkitse remontti-ilmoitukseen ainakin yhteystietosi sekä tiedot remontista ja remontin tekijästä. Jos remontti on laaja, ilmoitukseen tulee kirjata myös mm. tiedot remontin suunnitelmista, vastaavasta työnjohtajasta sekä valvojista.

Toimita ilmoitus taloyhtiön ohjeiden mukaisesti hallitukselle tai isännöitsijälle. Samalla voit varmistaa, että ilmoituksessa on tarvittavat tiedot. Odota, että taloyhtiö antaa lausuntonsa remontista, ennen kuin aloitat remontin.

2. Suunnittele remontti etukäteen

Osakkaan remontit on toteutettava hyvän rakennustavan mukaisesti. Tähän kuuluu osana remontin suunnittelu.

Mitä isommasta ja vaikeammasta remontista on kyse, sitä ammattimaisemmat suunnitelmat vaaditaan. Esimerkiksi kylpyhuoneen laajentamiseen ja keittiön paikan vaihtoon tarvitaan aina ammattilaisen laatimat suunnitelmat.

Selvitä suunnitelmien tarve hyvissä ajoin ennen remonttia. Käytä vain päteviä suunnittelijoita.

3. Hanki remontille pätevä tekijä

Voit tehdä remonttisi itse tai teettää sen ulkopuolisella tekijällä. Jos sinulla ei ole taitoa tai pätevyyttä remontin tekemiseen, käytä suosiolla ulkopuolista tekijää.

Älä valitse remontin tekijää pelkän hinnan perusteella, vaan tarkista myös pätevyydet. Esimerkiksi putkitöihin ei saa valita urakoitsijaa, jolla ei ole kiinteistön vesi- ja viemäriasennuspätevyyttä (KVV-pätevyys).

Remontin tekijältä kannattaa pyytää myös näyttöjä aiemmista vastaavista remonteista.

4. Ota vakuutus vahinkojen varalle

Ota selvää, mitä kotivakuutuksesi ehdoissa sanotaan remonteista. Mikäli mahdollista, kotivakuutukseen kannattaa liittää erillinen vastuuvakuutus remontin ajaksi. Muuten maksettavaksi voi tulla mojova lisälasku, jos remontti jostain syystä meneekin pieleen.

Jos käytät ulkopuolista remontin tekijää, vaadi myös tältä todistusta vastuuvakuutuksesta.

5. Tiedosta kunnossapitovastuusi

Muista, että osakas vastaa yleensä asuntoon tekemiensä muutosten ja lisäysten kunnossapidosta. Jos siis remonttisi yhteydessä esimerkiksi asennetaan kylpyhuoneeseen uutena varustuksena lattialämmitys, vastaat jatkossa sen kunnossapidosta.

Taloyhtiö vastaa vain asennuksista, jotka rinnastuvat sen toteuttamiin tai vastuulleen hyväksymiin toimenpiteisiin ja joiden toteuttamista se on voinut valvoa (esim. alkuperäisen kylpyhuoneen uudet vedeneristeet).

Lisätietoa ja kattavat ohjeet osakkaan remontteihin löydät Kodin remontit Plus 2016 -oppaasta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti