Opiskelija: Näin siirtyminen yleisen asumistuen piiriin vaikuttaa talouteesi

Kuvituskuva

Opiskelijoiden asumistuki muuttuu 1.8.2017 alkaen. Opintotuen asumislisä poistuu ja opiskelijat siirretään yleisen asumistuen piiriin. Muutoksella on useita vaikutuksia opiskelijoiden arkeen.

Asumiseen tarkoitetun tuen määrä kasvaa

Tähän asti opiskelijat ovat saaneet opintotuen asumislisää, joka on suuruudeltaan enintään 210 euroa kuussa. Siirtyminen yleiseen asumistukeen kasvattaa tuen määrää 290–406 euroon/kk. Kaikkiaan asumiseen myönnetyn tuen määrä nousee noin 50 prosentilla opiskelijoista.

”Eniten muutoksesta hyötyvät yksin asuvat opiskelijat. Heistä jopa 80 prosenttia saa elokuusta alkaen aiempaa enemmän tukea”, sanoo Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Muutos ei koske ulkomailla opiskelevia. Esimerkiksi vaihto-opintoja ulkomailla suorittaville maksetaan jatkossakin opintotuen asumislisää.

Samassa taloudessa asuvien tulot vaikuttavat tuen määrään

Yleinen asumistuki myönnetään aina ruokakuntakohtaisesti. Kela laskee ruokakunniksi kaikki samalla vuokrasopimuksella samassa asunnossa asuvat henkilöt. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhteisen asunnon jakavien kaverusten tai pariskunnan yhteenlasketut tulot ratkaisevat asumistuen määrän.

”Kaveriasunnossa tai jaetussa asunnossa asuvien opiskelijoiden kannattaa jatkossa solmia erilliset vuokrasopimukset. Hoasilla näin tehdään automaattisesti jo nyt”, Tarhio kertoo.

Ruokakunnan tulojen lisäksi tuen määrään vaikuttaa asuinpaikka.

Yleisen asumistuen saaminen ei edellytä päätoimista opiskelua

Opintotuen asumislisä on sidottu suoritettujen opintopisteiden määrään. Tuki voidaan siis lopettaa, jos opiskelija ei ole suorittanut riittävästi opintoja vuoden aikana. Yleinen asumistuki ei ole riippuvainen opintojen etenemisestä.

Tukea maksetaan myös kesäkuukausilta

Opintotuen asumislisää ei ole automaattisesti maksettu kesäkuukausilta, vaan se on täytynyt hakea erikseen. Tuen saaminen on edellyttänyt, että opiskelija suorittaa kesän aikana tietyn määrän opintopisteitä. Yleinen asumistuki myönnetään aina koko vuodeksi.

Vapaiden markkinoiden asuntojen vuokrat saattavat nousta

Tukien nousulla on ollut tapana näkyä markkinoilla vuokratason nousuna. Matti Tarhion mukaan on mahdollista, että opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin nostaa vapailla markkinoilla olevien asuntojen vuokria etenkin yliopistokaupungeissa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää