Onko taloyhtiöauto tulevaisuuden ratkaisu liikkumiseen

Taloyhtiöautolla asukkaat voivat nauttia autoilun tuomasta vapaudesta ilman autoon sidottua pääomaa sekä ylläpitoon liittyviä kuluja ja huolia. Taloyhtiöauto tukee myös kestävän kehityksen mukaisia arjen valintoja.

Leasingpalvelu sisältää yleensä kaikki auton ja palvelun ylläpitoon ja hallinnointiin liittyvät kulut ja toimet kuten polttoaineet tai sähkön, huollot, puhtaanapidon, katsastukset ja renkaidenvaihdot. Asunto-osakeyhtiön tarvitsee järjestää vain pysäköintipaikka autolle.

Kun taloyhtiöautojen hallinta on kokonaan leasingyhtiön vastuulla, kenenkään taloyhtiöstä ei tarvitse ottaa vastuuta auton hallinnasta tai käyttövuorojen jakamisesta. Auto buukataan käyttöön kännykällä ja sen ovet avautuvan saman mobiilisovelluksen kautta.

Käyttömaksuna käytetään yleensä tuntiveloitusta. Saatavissa on myös päivä- ja viikonloppupaketteja. Autot ovat täysarvovakuutettuja, ja käyttöön sovelletaan yleisiä autonvuokrausehtoja. Sähköauto latautuu aina olleessaan parkissa taloyhtiön sähköpaikalla ja bensa-autoissa on maksukortti tankkaamista varten.

Yhteiskäyttöauto voi olla taloyhtiölle myös myynti- ja vuokrausvaltti. Isojen taloyhtiöiden kannattaakin pohtia useamman yhteiskäyttöauton hankintaa. Silloin niitä voisi olla erilaisia eri tarkoituksiin: isoja ja pieniä, peräkoukullisia ja suksiboxilla varusteltuja.

Leasingille on myös vaihtoehtoja

Yhteiskäyttöautopalvelulle taloyhtiössä on useita malleja. Tällä hetkellä palvelu voidaan toteuttaa ainakin seuraavilla tavoilla:
• Ulkopuolisen palveluntarjoajan yhteiskäyttöautopalvelu ”avaimet käteen” -periaatteella
• Osakkaiden/asukkaiden omien autojen vertaisvuokraus
• Taloyhtiön operoima yhteiskäyttöauto

Ulkopuolisen tahon tarjoama yhteiskäyttöautopalvelu lienee kaikkein vaivattomin ja taloyhtiölle edullisin tapa hankkia taloyhtiöön yhteiskäyttöauto. Tällä hetkellä ”avaimet käteen” -palveluntarjoajilla on kahdenlaisia hinnoittelumalleja. Palvelun hinta muodostuu joko kuukausimaksusta + auton käyttömaksusta tai pelkästä auton käyttömaksusta.

Kuukausimaksullisissa palveluissa kuukausimaksun maksaa joko taloyhtiö tai palvelun käyttäjät. Pelkästään käyttömaksullisissa palveluissa auton käyttömaksu on korkeampi kuin kuukausimaksullisissa.

Usealla palveluntarjoajalla palvelun käyttäjien määrä korreloi palvelun hintaan. Palveluntarjoajasta ja kohteesta riippuen pysäköinti voidaan toteuttaa taloyhtiön pysäköintipaikalla tai esimerkiksi kadunvarsipysäköintinä.

Kuukausimaksun kattaminen vastikevaroin

Mikäli taloyhtiöön hankitaan kuukausimaksullinen yhteiskäyttöautopalvelu, jonka kuukausimaksun maksaa taloyhtiö, on hankinnasta syytä päättää yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä ja palvelun kuukausimaksu kattaa vastikevaroin.

Yhteiskäyttöauto voidaan toteuttaa taloyhtiössä myös osakkaiden/asukkaiden omien autojen vertaisvuokrauksena. Tähän toteutusmalliin löytyy omat palvelunsa, eikä malli vaadi taloyhtiöltä päätöksiä tai rahallista panostusta.

Taloyhtiö voi hankkia käyttöönsä yhteiskäyttöauton myös ostamalla auton tai hankkimalla sen leasing-sopimuksella. Tässä toteutustavassa myös yhteiskäyttöauton varsinainen operointi sekä kaikki autoon liittyvät kulut jäävät taloyhtiölle tai ulkoistettavaksi kolmannelle.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.12.2019

Pyöräpysäköinti kuntoon

Pyöräpysäköinnin kehitystarpeiden selvittäminen aloitetaan piha-alueiden ja pyörien säilytystilojen katselmuksella, johon osallistuvat hallituksen jäsenet sekä tarpeen mukaan esimerkiksi isännöitsijä, huoltomies ja aktiivisia pyöräilijöitä tai muita asukkaita. Pyöräpysäköinnin toimivuudesta on hyvä kysyä mielipiteitä kaikilta asukkailta. Pyöräpysäköinnin ratkaisuihin kannattaa panostaa erityisesti silloin, kun suunnitteilla on taloyhtiön korjauksia tai tilojen uudelleen organisointeja.

9.5.2018

Jopa puolet suomalaisista olisi valmis luopumaan fyysisistä kotiavaimistaan

KONE teetti maaliskuussa tutkimuksen tulevaisuuden kaupunkiasumisesta ja suomalaisten asumiseen liittyvistä toiveista. Noin puolet (46 %) 18–22-vuotiaista ja 43 % 23–35-vuotiaista suomalaisista kokisi arkensa helpottuvan, jos he voisivat käyttää älypuhelintaan avaimina fyysisten avainten sijaan. Asuinrakennusten esteetöntä kulkua edistävän älykkään Residential Flow -ratkaisun avulla KONE pyrkii vastaamaan tulevaisuuden kaupunkiasumisen tarpeisiin.

11.10.2017

KONE kehitti uuden älykkään ratkaisun asuintaloihin

KONE on julkaissut uuden, asuintaloille suunnatun KONE Residential Flow -ratkaisun, joka tuo uudenlaista elämisen helppoutta rakennuksen asukkaille, omistajille sekä kiinteistönhuoltajille. Ratkaisu pohjautuu mobiili- ja pilviteknologiaan, ja sen avulla asukkaat voivat operoida rakennuksen ovia, hissejä ja ovipuhelimia älypuhelimellaan, ja he myös saavat asuinrakennustaan koskevaa tietoa KONEen älypuhelinsovelluksen kautta. Ratkaisu on pilottivaiheessa ja tällä hetkellä saatavilla Suomen […]

24.5.2021

Korkein oikeus linjasi: Ilmalämpöpumpun saa asentaa parvekkeelle

Korkein oikeus on tulkinnut, että asunto-osakeyhtiön osakkaalla oli oikeus asentaa osakehuoneistoonsa kuuluvalle parvekkeelle ilmalämpöpumppu siten, että sen sisä- ja ulkoyksikön välinen läpivienti oli tehty rakennuksen ulkoseinään. Tapauksessa taloyhtiön ylimmän kerroksen osakas oli pyytänyt yhtiön hallitukselta lupaa ilmalämpöpumpun jälkikäteiseen asentamiseen. Hallitus ei ollut lupaa myöntänyt.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti