Omistusasuntoja alkaa tulla kerrostaloihinkin Ruotsissa

Kuva: Jukka Siren

Ruotsissa on jo yli kymmenen vuotta ollut mahdollista myös ”oikeasti” omistaa kerrostaloasunto. Sitä ennen länsinaapurissa oli mahdollista ostaa vain ns. bostadsrätt, suomalaisen omistusasunnon ja asumisoikeusasunnon välimuoto. Asiasta kertoo Fastighetstidningen verkkolehdessään.

Kiinnostus kerrostaloasunnon omistamiseen on kuitenkin ollut erittäin vähäistä. Tällaisia asuntoja on tullut markkinoille koko kymmenen ja puolen vuoden aikana vain 1300. Lakimuutoksen aikoihin oli toki finanssikriisi, ja kun rakentaminen siitä toipuessaan taas vilkastui, eivät rakennuttajat nähneet mitään syytä kokeilla uutta asumismuotoa, kun bostadsrättit kävivät hyvin kaupaksi.

”Oikean” omistusasunnon ero ja etu bostadsrättiin verrattuna on kuitenkin, että sen vuokraaminen laillisesti on paljon helpompaa ja käytännössä vain oma päätös.

Siksi eräät rakennuttajat ovat nyt optimistisia tämän Ruotsissa uuden asumismuodon suhteen. Olof Pettersson Herold rakennusliike JM Ab:stä arvioi, että kokonaan itse omistettujen kerrostaloasuntojen markkinat kehittyvät ennen kaikkea lomakohteissa kuten Åressa, juuri helpon vuokranantajaksi ryhtymisen takia.

Omistusasuntoja voidaan tehdä vain joko uudistaloihin tai rakennuksiin, jotka muunnetaan muusta käyttötarkoituksesta asuintaloiksi, kertoo Fastighetstidningen.

Lue koko artikkeli Fastighetstidningenin verkkolehdestä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti