Öljylämmityksestä luopuminen aiheuttaa taloudellista painetta eläkeläisille

Öljylämmitys ensisijaisena lämmitysjärjestelmänä on noin 130 000 suomalaiskodissa. Enemmistö öljylämmittäjistä on jo eläkeiässä, kirjoittaa TM Rakennusmaailma.

Öljylämmitteisistä taloista moni sijaitsee haja-asutusalueilla, ja niiden omistajista 31 prosenttia on 60–69-vuotiaita ja 42 prosenttia yli 70-vuotiaita. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi luopua öljyn käytöstä muissa kuin valtion ja kuntien kiinteistöissä asteittain 2030-luvun alkuun mennessä. Öljylämmittäjien määrä supistuu luonnollista vauhtia noin 5 000 asunnon vuosivauhdilla, jolloin öljylämmitys loppuisi markkina- ja vapaaehtoisesti kokonaan vuonna 2045.

Lämmitysenergia Yhdistyksen erityisasiantuntija Eero Otrosen mukaan iäkkäät öljylämmittäjät ovat huolissaan hallitustavoitteesta, sillä heidän eläkkeensä ei riitä vaadittuun lämmitysjärjestelmän vaihtoon. Omakotitalossa lämmitysmuodon vaihto maksaisi keskimäärin 10 000 – 20 000 euroa talon iästä, koosta ja uudesta lämmitysmuodosta riippuen. Öljylämmityksen kunnostaminen energiatehokkaammaksi maksaisi keskimäärin 5 500 euroa. Jo polttimen uusiminen ja kattilan huoltaminen parantaisi energiatehokkuutta ja vähentäisi päästöjä, Otronen sanoo.

Lämmitysenergia Yhdistys ry huomauttaa, että hallituksen kaavailemat asuinrakennusten energia-avustukset eivät riitä kattamaan öljylämmittäjille koituvia energiaremonttien kustannuksia. Yhdistyksen ehdotus on, että öljylämmityksestä luopumisen pakkoa ei kohdisteta yksityisiin asunnonomistajiin, vaan energia-avustukset suunnataan öljylämmityksen muuntamiseksi hybridilämmitykseksi. Kiinteistöjen omistajien vaihtuessa öljylämmitteisten talojen määrä vähenee muutenkin jatkuvasti, ja 19 prosenttia öljylämmittäjistä suunnittelee jo rinnakkaisen lämmitysjärjestelmän hankintaa.

Lue lisää TM Rakennusmaailmasta

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti