Öljylämmityksestä luopuminen aiheuttaa taloudellista painetta eläkeläisille

Öljylämmitys ensisijaisena lämmitysjärjestelmänä on noin 130 000 suomalaiskodissa. Enemmistö öljylämmittäjistä on jo eläkeiässä, kirjoittaa TM Rakennusmaailma.

Öljylämmitteisistä taloista moni sijaitsee haja-asutusalueilla, ja niiden omistajista 31 prosenttia on 60–69-vuotiaita ja 42 prosenttia yli 70-vuotiaita. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi luopua öljyn käytöstä muissa kuin valtion ja kuntien kiinteistöissä asteittain 2030-luvun alkuun mennessä. Öljylämmittäjien määrä supistuu luonnollista vauhtia noin 5 000 asunnon vuosivauhdilla, jolloin öljylämmitys loppuisi markkina- ja vapaaehtoisesti kokonaan vuonna 2045.

Lämmitysenergia Yhdistyksen erityisasiantuntija Eero Otrosen mukaan iäkkäät öljylämmittäjät ovat huolissaan hallitustavoitteesta, sillä heidän eläkkeensä ei riitä vaadittuun lämmitysjärjestelmän vaihtoon. Omakotitalossa lämmitysmuodon vaihto maksaisi keskimäärin 10 000 – 20 000 euroa talon iästä, koosta ja uudesta lämmitysmuodosta riippuen. Öljylämmityksen kunnostaminen energiatehokkaammaksi maksaisi keskimäärin 5 500 euroa. Jo polttimen uusiminen ja kattilan huoltaminen parantaisi energiatehokkuutta ja vähentäisi päästöjä, Otronen sanoo.

Lämmitysenergia Yhdistys ry huomauttaa, että hallituksen kaavailemat asuinrakennusten energia-avustukset eivät riitä kattamaan öljylämmittäjille koituvia energiaremonttien kustannuksia. Yhdistyksen ehdotus on, että öljylämmityksestä luopumisen pakkoa ei kohdisteta yksityisiin asunnonomistajiin, vaan energia-avustukset suunnataan öljylämmityksen muuntamiseksi hybridilämmitykseksi. Kiinteistöjen omistajien vaihtuessa öljylämmitteisten talojen määrä vähenee muutenkin jatkuvasti, ja 19 prosenttia öljylämmittäjistä suunnittelee jo rinnakkaisen lämmitysjärjestelmän hankintaa.

Lue lisää TM Rakennusmaailmasta

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää