Olisiko rivitaloyhtiöissä aika luopua talonmiesviikoista?

Monissa rivitaloyhtiöissä on käytössä talonmiesvuorot, eli vuoroviikot, jolloin asukkaat hoitavat omilla vuoroviikoillaan yhteisten alueiden lumityöt ja nurmenleikkuut. Käytäntö aiheuttaa Ilkka-Pohjalaisen (21.3.2020) mukaan myös ristiriitoja.

Vastuu ulkotöiden hoidosta ja niistä aiheutuvat kustannukset kuuluvat aina taloyhtiölle. Lain mukaan ketään ei voi velvoittaa osallistumaan talkootyönä tehtäviin vuoroviikkoihin. Myös kustannuksia jaettaessa on huomioitava asunto-osakeyhtiölainmukainen osakkaiden yhdenvertaisuus; talonmiesvuoroviikkoja tekeville ei voida antaa hyvitystä tehdyistä talkootöistä, jos osa asukkaista ei osallistu niihin. Päätökset on tehtävä yhtiökokouksissa ja niille tulee olla jokaisen osakkaan hyväksyntä.

Talonmiesviikot aiheuttavat kitkaa naapuriväleihin ja turhaa mielipahaa. Rivitaloyhtiöosakkuuden mukanaan tuoma talonmiesvuoro voi myös vaikuttaa siihen, että monet eivät osta asuntoa yhtiöstä, jossa vuoroviikkojärjestely on käytössä.

Pihatöiden ulkoistaminen toisikin myös uusia asiakkaita rivitaloasuntomarkkinoille. Ilkka-Pohjalaisen haastattelemien asukkaiden, välittäjien ja isännöitsijöiden näkemys on, että nyt olisi aika siirtyä rivitaloasumisessa uuteen aikaan. Se tarkoittaisi hoitovastikkeiden nousua, mutta asukkaiden yhdenvertaisuus ja yhteishenki paranisivat.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti