Oletko saanut tuloja asuntosi lyhytaikaisesta vuokraamisesta?

Kuvituskuva

Asunnon vuokratulot ovat veronlaista tuloa. Tämä koskee myös lyhytaikaista vuokraustoimintaa. Kun vuokraat asuntosi esimerkiksi Airbnb:n tai muun alustan kautta, sinun täytyy muistaa ilmoittaa syntyneet tulot verotuksessasi. Tuloista voit vähentää vuokraamisesta aiheutuneet kulut.  

Lue tästä viisi asiaa, jotka kannattaa muistaa, kun ilmoitat asunnon lyhytaikaisesta vuokraamisesta saamiasi tuloja veroilmoituksella.

1) Tee veroilmoitus verkossa. Ilmoita tiedot osakehuoneisto- tai kiinteistökohtaisesti.

Verkkopalvelussa voit ilmoittaa 20 vuokralaisen tiedot.

Jos vuokrauksen luonne on sellainen, että vuokralaiset vaihtuvat esim. viikoittain, valitse ajanjaksoksi “Koko vuoden” ja täydennä kohtaan  “Vuokralaisen nimi” sanat “Useita vuokralaisia”.

2) Älä lähetä erittelyjä vuokralaisista erillisillä papereilla veroilmoituksen mukana.

Säästä asunnon vuokraamiseen ja vuokralaisiin liittyvät dokumentit itselläsi. Muistiinpanoja on säilytettävä viisi vuotta verovuoden päättymisestä. Verohallinto pyytää muistiinpanojasi tarvittaessa.

Dokumenteista pitää löytyä ainakin seuraavat tiedot:

  • asunnon vuokralaiset (nimi)
  • vuokra-aika
  • saadut tulot

3) Saat vähentää verotuksessa tulonhankkimisesta aiheutuneet kulut.

Huomioi silloin:

a) Voit vähentää vuokratulosta vuokraustoimintaan kohdistuvat kulut. Näitä ovat muun muassa vuokralaisen hankinnasta suoraan johtuneet kulut, esimerkiksi Airbnb-välityspalkkio ja vuokra-ajalle kohdistuva osa asunnon kiinteistä kustannuksista kuten hoitovastikkeesta.

b) Jos sinulla on ollut useampia vuokralaisia vuoden aikana, kuluja ei tarvitse kohdentaa jokaiselle vuokralaiselle erikseen. Vuokratuloon sekä vuokrausaikaan kohdistuvat kulut voit ilmoittaa asuntokohtaisesti.

c) Jos asunnosta on vuokrattuna vain osa, suhteuta kulut vuokra-aikaan ja vuokrattavan alueen pinta-alaan.

4) Asunnon satunnainen vuokraaminenkin saattaa vaikuttaa asunnon verovapaaseen myyntiin.

Jos olet asunut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, voit myydä sen verovapaasti. Huomaa, että koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka lyhytaikaisestikin, katkaisee asunnon oman käytön. Tällä voi olla vaikutusta asunnon luovutusvoittoverotukseen.

5) Toimi ajoissa.

Vältä työläs jälkiselvittely ja ikävät seuraamukset ilmoittamalla tiedot veroilmoituksessa ajallaan. Verohallinto seuraa ja valvoo erilaisten ilmiöiden, kuten alustan kautta tapahtuvan vuokraustoiminnan ilmoitustietoja. Uusiin ilmiöihin voi liittyä harmaata taloutta, mutta usein kysymys on siitä, ettei ilmoittaja tiedä, mitä kaikkea kuuluu ilmoittaa. Verohallinto kohdistaa verovalvontaa tehostetusti niihin toimijoihin, joiden ilmoituksissa havaitaan puutteita. Valvonnassa hyödynnetään käytössä olevia vertailutietoja.

Lue lisää Airbnb-vuokratulojen verotuksesta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti