Nuoret muuttavat omilleen historiallisen aikaisin

Kuva: Bigstock

Korona-aika näyttää jopa helpottaneen nuorten itsenäistymistä, sillä kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista väheni palvelualojen vaikeuksien ja Airbnb-markkinan murenemisen vuoksi.

− Pitkäaikaisempi syy on se, että kasvukaupunkeihin on valmistunut enemmän asuntoja kuin kertaakaan vuodesta 1995 alkaneen tilastohistorian aikana. Tarjonnan lisäys auttaa selvästi, sillä vuokrien nousu on rauhoittunut ja hintakehitys on jäänyt selvästi maltillisemmaksi kuin muissa Pohjoismaissa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kuvailee.

Asuntomarkkinoiden tilanne kääntyy Hypon mukaan tulikuumasta kohti keskilämmintä kautta. Hintaralli rauhoittuu ja kauppamäärät kutistuvat ennätystasoilta. Silti kisa halutuista asunnoista kasvukeskuksissa jatkuu yhä kiivaana, eikä käännettä alas näy, vaikka ylilyönnit laimenevatkin.

Asuntojen hinnat ovat olleet tänä vuonna hurjassa noin 4 prosentin nousussa ja kasvukolmion kärjessä jopa 6 prosentin luokkaa. Väestökehitys tasoittaa kuitenkin trendiä. Jos alueen väkiluku supistuu kysynnän hiipuessa, laskevat hinnat vääjäämättä. Laskua onkin nähtävissä laajasti koko maassa.

Hypon Asuntomarkkinakatsaus löysi myös uuden Wolt-ilmiön, joka näkyy nyt taloudessa ja asuntomarkkinoilla. Huippuyritysten johto ja asiantuntijat kohdistavat kysyntänsä kaupunkien arvoasuntoihin ja samalla luovan luokan ympärilleen työllistämät palvelualojen työntekijät tarvitsevat asuntoja lähistöltä hyvien liikeyhteyksien päästä.

Hypon näkemys asuntomarkkinoista 
1. Wolt-ilmiö näkyy nyt asuntomarkkinoilla arvoasuntojen kaupassa ja vuokrakotien rakentamisessa
2. Megatrendit määräävät taas suunnan koronakriisin poikkeustuulien tyyntyessä – väestö jälleen tärkein
3. Hinnat nousevat nopeimmin kasvukeskuksissa – monipaikkaisuus lisääkin dynaamisten kaupunkien imua
4. Hypo-indeksi kertoo kysynnän ja hintarallin rauhoittumisesta kasvukolmion kärjessä
5. Uudet sääntelypäätökset kurittavat nousevina kuluina etenkin isompia kotitalousasuntosijoittajia

Lue Hypon Asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –>

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti