Nuorten toivekoti on hyvien yhteyksien äärellä

Kuva: Jukka Siren

Sp-Koti kysyi Facebookissa nuorilta, mitä haaveita heillä on kotiin liittyen. Kyselyyn vastanneista 15–30-vuotiaista noin 70 prosenttia haaveilee oman kodin hankkimisesta. Tärkeintä omassa kodissa on hyvä sijainti, viihtyisyys ja kotirauha.

Hyvä sijainti tarkoittaa hyviä julkisia kulkuyhteyksiä ja lähipalveluja. Uudesta modernista kodista haaveilee lähes 60 prosenttia nuorista.

– Teetimme toukokuun alussa nuorille Facebookissa suppean ja vain muutaman päivän auki olleen kyselyn heidän asumisen unelmistaan, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Halusimme kartoittaa, miten nuoret haluavat asua, jos voisivat vapaasti itse päättää. Kohderyhmänä olivat 15–30-vuotiaat kaikkialla Suomessa. Kyselyyn vastasi 240 henkilöä, joista lähes puolet oli 19–25-vuotiaita. Kysyimme, mikä on nuorille tärkeintä omassa kodissa, missä he haluavat asua ja minkälainen heidän toivekotinsa on.

Tulosten mukaan nuorille omassa kodissa tärkeintä on viihtyisyys ja kotirauha. Myös sijaintia pidetään selvästi tärkeämpänä kuin mahdollisimman pieniä asumiskustannuksia.

72 prosenttia vastasi unelmien kotinsa sijaitsevan hyvien julkisten kulkuyhteyksien ja palveluiden lähellä. Keskustassa asumisesta tai maaseudun rauhasta haaveilevien määrät ovat selvästi pienemmät. 24,6 prosenttia vastaajista haluaisi hankkia kodin maaseudulta.

Nuoret haluavat asumisen helppoutta. Lähes 60 prosenttia ilmoitti haaveilevansa uudesta modernista kodista, kun taas rintamamiestalosta ja puutarhasta vain 21,9 prosenttia. Kolmannes vastaajista kertoi haaveilevansa ullakkoasunnosta ja kattoterassista, ja isosta omasta pihasta 35 prosenttia vastaajista.

– Hyvien kulkuyhteyksien säilyminen kauempaakin kasvukeskuksista tulisi turvata. Nyt julkisia yhteyksiä pikemminkin karsitaan. Hyvät yhteydet tarjoavat nuorille paremmat mahdollisuudet oman asunnon hankkimiseen: samalla rahalla saa huomattavasti enemmän neliöitä ja usein myös muut elinkustannukset ovat edullisempia, sanoo Jukka Rantanen.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti