Nordea haluaa taloyhtiölainat sääntelyn piiriin

Kuvituskuva

Valtavassa kasvussa olevat taloyhtiölainat pitäisi Nordean mielestä ottaa tarkempaan kontrolliin, kirjoittaa Kauppalehti.

Velkaantumisen hillitsemiseen pyrkivä sääntely kohdistuu nyt asuntolainoihin, mutta taloyhtiölainat paisuvat ilman sääntelyä.

Nordean mukaan taloyhtiölainojen osuus velkamassasta on kasvanut merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana.

Viime vuosina isot yhtiölainat ovat yleistyneet vauhdilla uudiskohteissa. Taloyhtiölainat ovat suosittuja, koska asunnon myyntihintaa saadaan painettua niiden avulla pienemmäksi. Taloyhtiölainasta saa monesti aluksi myös lyhennysvapaata.

Taloyhtiölainojen ongelmana on se, että mikäli asunnonomistaja ei pysty maksamaan taloyhtiölainansa lyhennyksiä, muiden osakkeiden on maksettava heidänkin osuutensa.

Nordea ehdottaa taloyhtiölainoille ylärajaa sekä rajoituksia lyhennysvapaisiin.  Taloyhtiölainan ylärajan voisi Nordean mukaan asettaa esimerkiksi 50 prosenttiin uuden asunnon hinnasta, kun nyt se voi olla jopa 80 prosenttia.

Toisena vaihtoehtona voisi olla eräänlainen yhtiölainan lyhennyspakko, eli yhtiölainaan ei saisi lyhennysvapaata ennen kuin yhtiölainan määrä asunnon hinnasta on lyhentynyt esimerkiksi 50 prosenttiin.

Lue alkuperäinen artikkeli Kauppalehdestä.

1 kommentti

  • Matti Reply

    15.5.2018 at 07:05

    Rakentamisesta saadun opin mukaan lisää sääntelyä = lisää kustannuksia ja hinnat nousee. Jos ensiasunnon ostaja voi saada 90% asuntolainaa niin miksi taloyhtiölle vain 50% olisi hyvä. Taloyhtiön osakkaiden talousosaaminen vähintään ensiasunnon ostajan tasolla. Pankkien tulisi kilpailla osaamisella ja palvelulla ja tuoda mielummin markkinoille tuotteita jotka huomioivat erilaiset osakkaiden asumis – elämän vaiheet; nyt on tarjolla vain bulkkia.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää