Nastakengät voivat aiheuttaa rumaa jälkeä rappukäytävässä – espoolainen taloyhtiö keksi ongelmaan ratkaisun

Nastakengät auttavat pysymään ulkona pystyssä, mutta sisätiloissa ne saattavat olla kovalla pinnalla liukkaat ja jättävät useimpiin lattiamateriaaleihin lähtemättömän jälkensä. Ei siis ihme, että nastakenkien hyödyt ja haitat ovat jokatalvinen puheenaihe.

Isännöintiliitossa keskustelu nastakengistä on tuttu.

− Kyllä nastat aiheuttavat meille oman murheensa, ja niiden käyttö sisätiloissa on problemaattista, Isännöintiliiton puheenjohtaja ja JIP Isännöinnin toimitusjohtaja Toivo Korhonen kertoo Kotiliesi-lehdelle.

Nastakengät naarmuttavat lattioita, ja naarmut puolestaan keräävät likaa. Kyse ei ole pelkästään estetiikasta. Nastakenkien käyttö lyhentää kerrostaloissa yleisten tilojen lattiapintojen puhdistus- ja vahausväliä sekä käyttöikää. Tästä syntyy usein ylimääräisiä kustannuksia.

Muovi- ja puulattiat ovat kulumiselle kaikkein alttiimpia, mutta myös kivilattiaan nastoista jää jäisen talven mittaan rumat jäljet. Pienellä viitseliäisyydellä taloyhtiöissä voidaan Korhosen mukaan säästää kuitenkin monta euroa.

Oikea lattiamateriaalin valinta vapauttaa huolista

Espoon Matinkylässä sijaitsevassa taloyhtiössä ratkaisu nastakenkien aiheuttamiin ongelmiin keksittiin vahingossa, kun portaikon uusinta tuli ajankohtaiseksi hissiasennuksen yhteydessä. Suunnittelussa pyrittiin ottamaan huomioon tyypilliset rappukäytävien ongelmat, kuten äänet, puhtaanapito ja esimerkiksi nastojen aiheuttamat jäljet.

− Asensimme remontin yhteydessä taloomme alkuperäisten 70-luvun lattioiden tilalle polyesterista valmistetun tekstiilimaton. Eniten ratkaisuun vaikuttivat akustiset ja esteettiset syyt. Emme ajatelleet siinä vaiheessa ensisijaisesti nastakenkien aiheuttamia haasteita, mutta nekin ongelmat ratkesivat samalla kerta, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Joel Keskitalo kertoo Kotiliedelle.

Tekstiililattia koostuu pohjaan liimatuista 500 x 500 millimetrin paloista, ja niitä hankittiin myös varastoon siltä varalta, että paloja pitäisi ajan saatossa vauriotapauksissa vaihtaa. Yhtään varapalaa ei ole kuitenkaan päässyt vielä käyttöön, vaikka talvia on takana viisi – asukkaiden nastakengistä huolimatta.

− Suurin hyöty on koitunut lattian vaimentavista ominaisuuksista. Poistimme remontissa katosta akustolevyt, sillä pehmeän lattian kanssa niille ei ollut tarvetta. Puhtaanapitokin on osoittautunut yllättävän helpoksi. Lattiat on pesty kerran viiden vuoden aikana. Pölyäkään niistä ei irtoa ja kulumisesta ei näy vielä merkkejä. Nastakenkien ongelmat ovat pitkälti kiinni lattiamateriaaleista, Keskitalo sanoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

2.11.2015

Taloyhtiön osakkaat eivät aina tunne oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan

Yli 2 miljoona suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä. Osalle taloyhtiön toiminta on tuttua, mutta joillekin yhtiön toimintatavat ovat täyttä hepreaa. Uutuusopas Sata ja yksi kysymystä taloyhtiöstä auttaa vähentämään osakkaiden epätietoisuutta ja murtamaan vääriä käsityksiä osakkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista.

23.5.2017

Taloyhtiön hallitus ja tehtävät

Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtäväksi on säädetty huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksella on siten taloyhtiön asioiden yleinen hoitovelvollisuus. Hallitus toimii toimeenpanevana toimielimenä ja voi lisäksi itsenäisesti päättää tehtäviinsä kuuluvista asioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti